Studenția este pentru oricine trece prin această perioadă a vieții una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le poți trăi. Este momentul de apogeu a ceea ce presupune formarea noastră, mai ales prin faptul că ne pregătește pentru viață. Întâmplările pe care le trăiești atunci când ești student sunt unice și irepetabile, acestea deschizându-ți portița către ceea ce va însemna pentru tine „viitorul”. Foarte multe sunt miturile care spun că anii de facultate sunt cei mai grei, în care nu prea ai timp de relaxare, ieșiri cu prietenii și altele, în timp ce, tot atât de multe sunt sunt și cele care, efectiv, ne fac să ne dorim ca timpul să treacă și să ajungem în punctul în care să ne declarăm studenți cu „acte-n regulă”.
Pentru mine, clepsidra anilor de studenție abia ce a început să scurgă din timpul dedicat acestora. Până în prezent, mărturisesc cu sinceritate faptul că mă simt mândră de mine și de alegerea pe care am făcut-o. În comparație cu ceea ce am trăit până acum, monton de altfel, acum totul este dinamic, modul meu de viață a devenit mai activ și totodată, am reușit să șlefuiesc acea parte din mine care se dorea a fi ceva mai delăsătoare. Atunci când realizezi cu adevărat că tu chiar ai terminat-o cu liceul, cu viața ceva mai lipsită de responsabiltități, te poți simți fie împovărat, fie motivat, dorindu-ți să intri în rolul de „student matur”. În ceea ce mă privește, cea de-a doua situație este cea care poate evidenția perspectiva mea generală asupra studenției. Știu, este destul de devreme să mă pot pronunța în legătură cu acest aspect, fiind în anul I, însă o să îndrăznesc totuși. Prima lună s-a dovedit a fi una destul de încărcată din toate punctele de vedere, mai ales că sunt genul de persoană care se adaptează mai greu unui nou stil de viață care implică cunoașterea de oameni noi, de schimbare a domiciliului și al unui alt nivel de învățământ.
Totuși, în ciuda dificultăților care s-au perindat prin viața mea de-a lungul acestei perioade, mi-am dat seama că studenția este unul dintre cele mai minunate lucruri de care am parte până la această vârstă. Viața de student este deseori asociată locuitului la cămin și o bună parte din această idee este chiar adevărată. Pentru mine, la început, a sta la cămin mi se părea una dintre cele mai mari provocări întrucât, nu credeam că mă voi obișnui să știu că va trebui să locuiesc cu mai multe persoane, să nu mai am confortul de acasă și să fiu nevoită să mă adaptez noii vieți. Te îndemn: Dacă ești student, stai la cămin! Fie că ești o persoană introvertită sau extrovertită, viața la cămin își va pune amprenta asupra ta, a personalității tale, vei reuși să te bucuri de independența mult dorită, îți vei putea organiza viața exact după bunul plac și cel mai important, vei reuși să te dezvolți personal, cunoscând oameni de tot felul. Poate că nu ești un fan al petrecerilor în toiul nopții, mai ales când a doua zi ai cu cel mai sever profesor, însă îți vei aminti cu drag peste ani de acestea, de feliile cu pâine cu zacuscă pe care le-ai mâncat sătul fiind deja și de ultimii cinci lei de care mai dispui la sfârșit de săptămână (drumul oricum e gratis, dacă mergi cu trenul).
Să nu uităm însă de acțiunile de voluntariat. Pe lângă numărul mare de cunoștințe pe care ți-l vei crea, îți vei lărgi foarte mult orizontul în diverse domenii, te vei putea face util și astfel, vei simți că munca ta are rezultate și că ceea ce ai făcut este apreciat. În plus, o diplomă de voluntariat va fi întotdeauna bine văzută la angajare.
Dacă situația vi s-a părut încântătoare până în acest punct, trebuie să vă spun că în orice este necesară existența limitei. Să fii la facultate nu înseamnă numai „viața de cămin” cu distracțiile și beneficiile aferente acesteia, ci presupune și foarte multă seriozitate în ceea ce privește învățătura… Asta dacă nu vrei să faci cunoștință cu „râvnitele” restanțe. Trebuie să fii adecvat! Crearea unui echilibru între momentele de relaxare și timpul acordat studiului este vitală atunci când ești student. În fond, fiecare dintre noi este liber să aleagă cum își va gestiona acest statut în așa fel încât lucrurile să decurgă în favoarea sa.
Prin urmare, dacă ar fi posibil să dau un sfat tuturor studenților, acesta ar fi: Adaptați-vă! Învățati! Făceți-vă prieteni! Învățați!
Sursă foto: google.ro