19 filme, în două zile, pentru aniversarea „TVR Iași 26”

TVR Iași a sărbătorit împlinirea celor 26 de ani de activitate prin organizarea unei gale de filme documentare, vineri, 3 noiembrie 2017, în Sala Studio TVR Iași. Evenimentul a început la ora 16.00 și a fost prezentat de Liviu Tudorache.

„Se cuvine să mulțumim tuturor realizatorilor filmelor și, când spun realizatori, am în vedere întreaga echipă care trudește la realizarea unui film fără de care această gala nu s-ar fi putut proiecta. Îmi fac o datorie de onoare din a mulțumi celor care au pus în pagină acest proiect, colegilor mei Carmen Olaru, Andreea Știliuc, Horia Gumeni și Steliana Orășanu”, a declarat Liviu Tudorache, jurnalist senior la TVR Iași.

„Making of TVR Iași”, realizat de Carmen Olaru, a fost scurt-metrajul de debut al serii, în care au fost montate imagini din proiectul „TVR Iași, un sfert de veac” desfășurat anul trecut și care a adus împreună românii de pretutindeni la evenimente culturale, de folclor și proiecții de filme documentare la Iași, Chișinău și Cernăuți.

Lansarea documentarului „Expedițiile memoriei. Siberia. Krasnoyarsk”

Cel de-al doilea film documentar intitulat „Expedițiile memoriei. Siberia. Krasnoyarsk”, realizat de Violeta Gorgos cu spijinul OWH Studio Chișinău și TVR Iași, prezintă un grup de nouă istorici, jurnaliști și studenți ce au mers pe urmele deportaților din Siberia, cu scopul de a găsi dovezi ale existenței basarabenilor pe teritoriul Siberiei. „Expedițiile memoriei” este continuarea seriei începută anul trecut de jurnalista din cadrul TVR Iași. La finalul filmului, Violeta Gorgos, împreună cu o parte dintre cei care au contribuit la realizarea documentarului, au tras concluzii referitoare la această experiență.

„A fost o experiență copleșitoare și totodată am spart foarte multe stereotipuri. Pentru mine a contat foarte mult să subliniez această transformare de stare, ce s-a întâmplat cu populația originală din Basarabia, iar noi am stabilit din start că nu facem niciun fel de discuție pe subiecte identitare, însă oamenii care au stat acolo au o dragoste foarte mare față de acest pământ, față de popor și îi măcinau tot felul de întrebări despre origine lor”, a măturisit Ion Leascenco, participant la expediție.

După ce și-au exprimat părerile și au felicitat echipa la rândul lor, cei patru invitați, Octavian Țîcu, Ion Leascenco, Virgiliu Mărgineanu, Marina Butcu, împreună cu Violeta Gorgos au permis intervenția publicului, moment în care o telespectatoare a făcut cunoscut faptul că este urmașă a unei familii despre care s-a povestit în film.

„Eu am rămas ancorată în atmosfera de acolo, de poveștile de acolo și mai am material pentru încă un film care va fi despre basarabenii care au ajuns acolo de bunăvoie”, a declarat Violeta Gorgos, regizorul documentarului „Expedițiile memoriei. Siberia. Krasnoyarsk” în finalul discuției cu publicul.

Celelalte filme din cadrul Caravanei au fost „Ciurea – un tren prin istorie”, un film despre catastrofa feroviară de la Ciurea din 31 decembrie 1916, „Katyn-ul românensc de la fântana albă” realizat de Vasile Munteanu și „Provența, paradisul posibil” în care realizatoarea Andreea Știliuc prezintă portretul dramaturgului român contemporan Matei Vișniec. Caravana s-a încheiat sâmbătă, 4 noiembrie cu filmul „Enescu experience” realizat de Diana Iabrașu și Alexandru Condurache.

Anul trecut în cadrul evenimentului aniversar, Caravana filmelor documentare a prezentat în prima zi producțiile TVR Iași, iar în cea de-a doua zi a fost lansat filmul „25, o istorie călătoare”, realizat de Violeta Gorgos şi Raluca Aftene. Acest film este un itinerar printre ani ce prezintă reportaje, imagini-document, evenimente care au rămas în arhiva postului de televiziune ieșean.

Text de Ciobanu Andreea-Georgiana și Molociniuc Lavinia-Iuliana

Foto: Ionuț Teoderașcu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s