Les Films de Cannes à Iași: emoții, trăiri, experiențe

Dacă sâmbăta trecută, 23 octombrie, ne aflam la Ateneul Național din Iași și ne bucuram de a V-a ediție a Les Films de Cannes à Iași, acum rememorăm momentele din sala de cinema prin cuvintele colegelor care au fost prezente. 

„Les films de Cannes à Iași a fost, pentru mine, ca o gură de aer proaspăt. M-am bucurat că după un an de pauză din cauza pandemiei, anul acesta festivalul a avut loc. Am privit cu drag și cu speranță fiecare om care a pășit pragul cinematografului (au fost câțiva cinefili care au venit la toate proiecțiile,  m-au impresionat și le-am zâmbit de sub mască). Acest festival nu îți aduce doar cele mai bune filme direct de la Cannes, ci îți oferă o experiență inedită, prin el întâlnești oameni atât de valoroși…  Când o întâlnești pe Irina Margareta Nistor e ca și cum ai întâlni un mare star (întocmai cum scria pe insigna, primită de la Alain Delon, pe care a ales să o poarte în ultima zi de festival), o apreciez inefabil de mult și sunt recunoscătoare că am întâlnit-o. 

Iar filmul care m-a marcat cel mai mult a fost La Civil care a rulat în prezența regizoarei belgiene de origine română, Teodora Ana Mihai. Filmul, inspirat dintr-o poveste reală, ilustrează povestea unei mame a cărei fiică adolescentă este răpită în nordul Mexicului. Când autoritățile nu oferă sprijin în căutarea ei, mama ia lucrurile în propriile mâini.

După detaliile din culise oferite de regizoare, filmul își merită pe deplin premiul obținut la secțiunea Un Certain Regard.Les films de Cannes à Iași, ediția aV-a a fost despre filme bune, emoții și oameni frumoși”, ne-a povestit Ana Pentilescu, la finalul ediției. A fost un weekend filmic. Cele șapte proiecții ne-au dus direct la Cannes, iar criticul de film Irina – Margareta Nistor le-a ajutat să călătorească dintr-o poveste în alta, dar și să le înțeleagă mai bine.

Pentru Diana Țuțuianu a fost prima experiența ASJ și se pare că i-a plăcut: „Les Films de Cannès, pentru mine a fost prima experienta din ASJ. Acest eveniment m-a făcut să văd că nu doar la mall se poate viziona un film, dimpotrivă, filmele vizionate la diferite evenimente sunt cu mult peste, iar la final poți pune întrebări pentru că ai această ocazie. Pe viitor sunt nerăbdătoare sî mai particip la asemenea evenimente, colegii și organizatorii m-au făcut să mă simt implicată în acest proiect”.

Nu a fost doar o călătorie printre filme, ci și prin multe emoții și amintiri de păstrat până la următoarea ediție.

„Nu aduce anul cât aduce un festival! Ediția a V-a a festivalului, care s-a desfășurat la Ateneu, m-a reactivat emoțional. Niciodată nu am privit filme de acasă atât de implicată în acțiuni și complicitate cu actorii. Les festivals de Cannes a Iași aduce aminte că avem nevoie de cultură, mai ales în aceste vremuri. Am rămas impresionată și am surprins pe furiș reacțiile spectatorilor. Mai vin!”, ne-a zis Camelia Babeica.

Vă spunem atât. Pentru noi, Les  Films de Cannès este o experiență care ne trezește la realitate, ne mai aduce câte puțin din atmosfera unui mare festival și ne ține prinși câteva zile bune într-o stare de: o să fie bine. ASJ-ul se implică în evenimente culturale, care ne aduc împreună și ne arată că putem, chiar și în contextul unei pandemii. Ce ziceți? Veniți la film?

Lasă un comentariu