FILIT și voluntarii modelează un oraș

Sunt puțini cei care locuiesc în Iași și nu știu ce e Filit. Promovarea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, care are loc în fiecare final de octombrie, este realizată atât de bine, încât îți este greu ca cetățean ieșean să uiți că orașul tău e reprezentat de o suită de evenimente care adună în Piața Unirii o parte dintre scriitorii, traducătorii, jurnaliștii, managerii culturali influenți din țară și din lume. Filit e un festival al ideilor unde, indiferent de direcția în care privești, ai parte de o bucată de realitate pe care cu greu o întâlnești în cotidian.

Pe lângă întâlnirile de la Casa Filit și serile petrecute la Teatrul Național, festivalul are o latură foarte îndrăgită de școlile din oraș, evenimentele „Scriitori printre liceeni” îi aduc față în față pe elevi și scriitori, iar, de multe ori, la aceste întâlniri ia naștere pasiunea elevilor pentru lectură, aici se naște curiozitatea – elevii realizează că scriitorii nu sunt doar poze din manualele de română, ci oameni ca toți ceilalți, care glumesc, cărora le place să poarte conversații și pe care i-ai putea vedea pe stradă.

Voluntarii Filit sunt aplaudați FILITASTIC

În cadrul evenimentelor „Scriitori printre liceeni”, la care am participat din public, am descoperit că literatura și cultura nu sunt giganți impenetrabili și că vreau să contribui la buna desfășurare a Filit-ului. Datorită acestor întâlniri am ajuns să fac voluntariat în cadrul festivalului, iar de trei ani încoace sunt acolo, la corturile din centru sau la celelalte evenimente, unde îmi place să ajut.

Anul acesta am avut plăcerea de a ajuta departamentul Invitați, unde i-am avut în grijă pe scriitorii Cosmin Leucuța și Alina Purcaru și pe jurnaliștii Andreea Chebac și Nona Rapotan. Mereu mi-a plăcut la Filit, dar anul acesta mi-am dat seama că m-am maturizat alături de acest festival. Atât orașul, cât și modul în care l-am perceput au arătat altfel de-a lungul celor cinci zile. 

Voluntara Teona și Robert Șerban

În cea de a doua zi a festivalului am participat la întâlnirea cu Dia Radu, editor cultural Formula As, fondatoarea platformei culturale „Divanul imaginar” și Robert Șerban, jurnalist, scriitor, realizator și moderator al emisiunii „Piper pe limbă” difuzată pe canalul TVR Timișoara, moderată de  Oana Olariu. Cu riscul că aș putea descrie discuția prea vag ori clișeic, mă tentează să spun că a fost extrem de interesant. Simplul fapt de a asculta un dialog între trei persoane care, pe cât sunt de avizate în domeniile lor, pe atât de umane și de empatice, te face să realizezi că nu trebuie să te uiți numai la lucrurile care ți se arată. S-a vorbit despre starea jurnalismului cultural, despre importanța expunerii culturii, despre ce simte un jurnalist în momentul în care devine interviator. Publicul a fost format în mare parte de studenți de la Jurnalism, iar la întrebarea: „Când trebuie un jurnalist să-și înghită întrebările și să asculte?”, Robert Șerban a răspuns că un când clar nu există, e căpătat de experiență, jurnalismul ar putea să fie o meserie a intuiției și pentru formarea intuiției trebuie să calci cât de des pe unde nu ai mai călcat niciodată.

Ca voluntar la Filit înveți multe. Am învățat cum se raportează intelectuali contemporani la realitatea zilelor noastre, cât de ușor e să te desprinzi de cotidian și să vezi o altă parte a lumii în fiecare an la finalul lunii octombrie. Ți se demonstrează că există public, că sala mare a Teatrului Național se umple până la refuz când are pe scenă invitați precum Mircea Cărtărescu, Guzel Iahina, Eric-Emmanuel Schmitt, Markus Zusak sau Burhan Sönmez sau când cortul Filit din Piața Unirii plin de elevi curioși care ascultă cu atenție discuțiile celor de pe scenă.

Voluntariatul de aici te aduce lângă personalități, te aduce lângă alte persoane cu preocupări și ambiții similare cu ale tale. Nu e niciodată prea târziu să te implici la Filit, voluntarii sunt de toate vârstele și din toate colțurile țării. Nu intenționez să ratez nicio ediție de acum înainte, pentru că ceea ce s-a întâmplat anul acesta între 18 și 22 octombrie se va întâmpla și anii viitori, iar Filit-ul va evolua cu fiecare ediție. Fiecare an are magia lui, iar în acest octombrie am realizat că m-am maturizat odată cu festivalul și că mereu am reușit plec cu câțiva prieteni noi.

Voluntarii Filit simțindu-se FILITASTIC în grup

În semn de recunoaştere a importanţei Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, Municipiul Iași a ajuns în topul celor 55 de orașe creative a UNESCO, în urma desemnării lor de către directorul general al organizaţiei, Audrey Azoulay. Acum se vede, mai clar ca niciodată, importanța unor astfel de inițiative în comunitate.

În ultimele zile de festival se întâmplă să mai vezi câteva figuri obosite ale voluntarilor care au avut grijă de tot și toate. Când mă întâlneam cu ei îi întrebam: „Ce mai faceți, cum sunteți?”, „Filitastic!”, mi se răspundea. Aceasta a fost energia întregii ediții, a fost filitastic!

Lasă un comentariu