Fă-ți timp pentru jurnalism

Studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism și Științele comunicării, învăț să fac știri și tablete (deocamdată). Tablete, da, sună ciudat! Ce o fi însemnând? Nici eu nu știu, încă. Deși sunt în primul semestru al primului an, am reușit să îmi dau seama ce îmi place și ce nu în acest domeniu. De obicei, din primele luni îți creezi o imagine, însă a mea nu s-a conturat prea repede. Încă descopăr.

Consider că jurnalismul îți oferă multe oportunități de dezvoltare personală și, datorită numeroaselor avantaje de care dispune, jurnalismul este una dintre cele mai frumoase domenii dintre toate. Printre aceste avantaje, cele mai importante și cele care îmi plac în mod deosebit sunt: realitatea care îți poate oferi o altă viziune și perspectivă asupra lucrurilor; contactul și colaborarea cu persoane din medii diferite, cu un anumit statut în societate; oportunitatea de a afla, de a cunoaște și de a învăța continuu, „delectarea” cu informații care mai de care mai „picante”; cercetarea, descoperirea, precum și călătoria care îți transformă viața într-o adevărată aventură.

Întotdeauna mi-a plăcut să cred că nu există diferențe majore între noi, oamenii, și că toate lucrurile ar trebui împărtășite cu fiecare în parte. Dacă stau să reflectez puțin, jurnalismul, consider eu, este vocația perfectă pentru a distribui un zâmbet, o vorbă bună și o informație interesantă sau mai puțin interesantă, de ce nu?

Ca orice altă meserie, jurnalismul are și partea lui mai puțin atractivă, aș putea spune. Sunt câteva detalii care îmi displac în acest domeniu. În primul rând, sunt persoane care te refuză atunci când trebuie să redactezi o știre. Când ai nevoie de informații, de multe ori auzi oameni spunând fie că ‚,nu s-a întâmplat nimic, nu avem nicio informație”, fie un îndemn clasic: ,,mergeți în altă parte”. Un element important în cursul vieții este răbdarea. Trebuie să fii foarte răbdător și să insiști până când afli ce ți-ai propus. Vei deveni nervos, eu am început deja să fiu, te vor întoarce mulți. Îți vor spune că nu ai o știre interesantă, vei reveni pe teren, vei explora mai mult și vei reuși, la un moment dat. Un alt dezavantaj al meseriei este că trebuie să fii activ indiferent de oră, trebuie să explorezi terenul mai tot timpul, să prinzi cele mai interesante subiecte. Mai puțin plăcute sunt și greșelile pe care, inevitabil, le faci și pentru care, de cele mai multe ori, ajungi să fii aspru judecat. Este greu să vorbești corect tot timpul, fără emoții, fără bâlbâieli. Eu mă confrunt adesea cu situații de acest fel. Publicului nu îi place să vadă un jurnalist emotiv, iar de cele mai multe ori nici nu îi pasă de problemele tale.

Ca viitor jurnalist, nici nu știu ce mi-aș dori. Poate mai multă implicare și dedicare. Merită. Dacă vrei ca ceva să meargă bine, fii tu cel care preia inițiativa și încearcă să creezi un confort atât pentru tine, cât și pentru ceilalți. Dacă și tu împărtășești aceleași idei ca mine și dacă ești foarte atras de jurnalism, musai trebuie să mi te alături!

Text de Adelina FLOREAN

Sursă foto: Future Media Lab

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s