Comunitățile LGBT, perspectivă din interior; față-n față cu realitatea

                                  

 Sâmbătă, 15 mai, de la ora 11:00, membrii Asociației Studenților Jurnaliști din Iași au lansat un nou proiect intitulat Comunitățile LGBT, perspectivă din interior. Evenimentul s-a desfășurat pe platforma Google Meet și i-a avut ca invitați speciali pe Ghilan Alexandra și Kashjen Carmen. Pe lângă cele două invitate, moderator al evenimentului a fost Oana Olariu, cadru didactic asociat la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a coordonat discuția pe tot parcursul evenimentului. Activitatea a avut ca scop atât normalizarea orientărilor sexuale ale oamenilor, cât și nuanțarea ideii de toleranță și diversitate.

Întâlnirea a început cu o mică discuție inițiată de Oana, în ceea ce privește discriminarea cuplurilor gay din Statele Unite în procesul de donare a sângelui, care, după spusele dumneaei, era ilegal până în anul 2015. Ulterior, atmosfera s-a mai relaxat, iar invitatele noastre ne-au spus că au acceptat cu mare plăcere invitația la eveniment, întrucât „nu s-ar putea întâmpla nimic rău dacă ar vorbi despre asta.” Întreaga discuție a pornit de la întrebarea „Cum v-ați dat seama că aveți o altă orientare?”. Alexandra Ghilan ne povestește că și-a descoperit orientarea sexuală în jurul vârstei de 14 ani, nu avea dubii în ceea ce privea parcursul ei amoros deoarece i-a fost clar, încă de prima dată că este atrasă de femei, că era îndrăgostită și că era sigură de ceea ce simțea. Întregul proces a fost unul foarte deschis și natural. De cealaltă parte o avem pe Carmen, care a avut un parcurs mai tumultuos în ceea ce privește propria orientare. Carmen ne-a spus cum a avut  o problemă cu bărbații de când era mică, evidențiază faptul că nu a avut-o alături pe mamei ei și cum simțea nevoia de o prezență feminină care să-i acopere golul acela sentimental pe care îl simțea.

Povestea lui Carmen începe odată cu mutarea ei în cămin, unde a simțit pentru prima dată prezența completă a unei fete, fiind copleșită de faptul că era acolo, lângă ea. Carmen ne spune, dezinvoltă, că vorbește cu o femeie ca și cum aș vorbi cu un bărbat. Atunci a fost momentul când și-a dat seama că este atrasă de  femei. În ciuda faptului că viețile lor nu păreau a fi cele mai perfecte, având în vedere că ambele trecuse printr-o recentă despărțire, cineva a făcut ca ele să se întâlnească și să formeze un cuplu.

Evenimentul a continuat cu mai multe povești venite din partea fetelor, astfel că am aflat că ele și-ar dori să existe unele organizații nonguvernamentale care să ofere sprijin atât celor din comunitățile LGBT, dar și celor care nu văd aceste orientări ca fiind o normalitate sau parte din realitatea în care trăiesc. În ciuda faptului că există grupuri cu persoane din aceste comunități, ele consideră că mai întâi oamenii ar trebui să conștientizeze cât mai bine că aceste comunități există și apoi să se adopte și anumite legi. Conform celor spuse de Alexandra, este mult mai important ca toată societatea să accepte aceste lucruri, și apoi să fie și legi care să reglementeze.

Aflăm apoi, prin intervenția unei colege, că există peste 40 de tipuri de orientări, că vizitele la psiholog te pot face să te accepți pe tine însăți sau să îți dai seama de ceea ce ești cu adevărat. Carmen Kashjen ne mărturisește cu o mare profunzime: este important cum accepți tu chestia asta, ca apoi să te accepte ceilalți din jurul tău. Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă plăcută, Alexandra vorbind despre modul în care ar trebui societatea să se implice, să ofere sprijin, spunând că, exact ca oricare cuplu, cele din comunitățile LGBT ar trebui să aibă aceleași drepturi.

Text scris de Diana Butnaru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s