Dacă îți dorești ceva cu adevărat, luptă pentru a-l avea

Jurnalismul a fost mai mult decât un simplu profil, a fost o dezvoltare și o cunoaștere de care eu am avut nevoie.

La finalul clasei a XII-a majoritatea aveau deja un drum fix pe care voiau să pășească. Eu eram încă în aer. Nu eram sigură că vreau să fac asta. Simțeam că facultatea e prea mult pentru mine și că o să pierd trei ani degeaba. Trebuie să recunosc faptul că mi-aș fi dorit să fac altceva, dar uneori Dumnezeu nu îți dă ceea ce vrei tu, El îți dă ceea ce e mai bine pentru tine. Așa a și fost. Dintr-o simplă discuție cu fosta mea dirigintă, mi-a dat un pont că am o înclinație spre comunicare, iar ea m-ar sfătuit să încerc la Jurnalism.

Zis și făcut! Fără prea multe speranțe am aplicat la Facultatea de Litere de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, la profilul Jurnalism. Evident că nu a fost doar această obține, ci am mai aplicat și la FEAA. Am intrat la toate, dar am ales primul profil, deoarece “nu exista matematică”.

Primul meu an de studenție

Primul an a fost cel mai frumos pentru mine. Nu am fost intimidată de locurile noi, de oameni noi, dar și de cadre didactice cu stiluri diferite de predare. Le-am luat pe toate așa cum au venit. Îmi plăcea orașul atât de tare, încât simțeam că nimic nu a fost întâmplător.


Prieteniile din primul an au fost destul de legate. Am cunoscut oamenii faini, cu un potențial imens, dar și cu o poftă de viață pe care eu am abandonat-o prin liceu. M-au făcut să am încredere în mine, să pot fi eu din nou și să nu renunț la dorințele și așteptările pe care le aveam. Au fost sarea și piperul, deoarece datorită lor am putut să mă deschid mai mult, să lupt mai mult și să fiu eu însumi.

A fost un an greu, cu primele examene, primele lacrimi, primele dezamăgiri, dar cu toate astea a fost un an în care m-am descoperit. Mi-am descoperit limitele mele, dar și cele mai mari slăbiciuni.

Tot în primul an de facultate, am pășit în Asociația Studenților Jurnaliști. Acolo aveam să cunosc oameni deosebiți, proiecte faine, dar urma să fiu membru în cel mai iubit proiect, Serile Filmului Românesc. A fost cea mai minunată experiență pe care cineva o putea trăi. Chiar dacă în spatele acestei reușite au stat zile întregi de ședințe, nopți pierdute pentru conceperea unor proiecte în cadrul SFR, a meritat.

Anul al doilea a venit cu o schimbare prea dură pentru mine- pandemia. A fost un chin să aflu că o să fac orele online, că nu îmi voi mai vedea prietenii, profesorii, chiar și gândul că nu o să mai pășesc curând în acele amfiteatre imense pentru un curs. Nu asta era ce îmi doream. Nu voiam să fac facultate de acasă, pentru că nu o să ajung nicăieri și nu o să mai pot cunoaște oameni noi.

Ultimul an a fost la fel, în online. Trist, dar am descoperit noi caractere, m-am apropiat de anumiți colegi și mi-am dat seama că totul depinde de cum jonglez eu cu propriile decizii.

Am avut sprijin din partea acestor persoane să nu cedez, să fiu puternică pentru că eu pot, trebuie doar să și vreau. Sper ca după terminarea acestor trei ani să păstrăm legătura, să ne mai întâlnim și să fim la fel de deschise ca și acum.

Acum, la final de drum am un regret, și acela este că nu am putut să petrec mai mult timp alături de colegii mei. Că nu am reușit să profit de timpul liber pe care îl aveam în primul an.

Totuși sunt mândră de reușitele mele, de faptul că am evoluat și că m-am dezvoltat atât pe plan profesional, cât și personal. Pot să spun că nu mi-am irosit cei trei ani și, ba din contra, am investit în mine.

Gândul că i-am făcut mândrii pe cei dragi, că am terminat cu bine și că va urma o altă etapă din viața mea, îmi demonstrează mie că limitele mele sunt nesfârșite și că dacă îți dorești ceva cu adevărat, poți!

Text scris de Gabriela Ungureanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s