,,Facultatea m-a ajutat să să realizez cât de frumoasă și versatilă este această știință”

Am stat de vorbă cu una dintre studentele Facultății de Biotehnologii din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București și am aflat una dintre perspectivele studenților care aleg să urmeze o facultate departe de casă. Elena Cojan este absolventa Colegiului Agricol ,,Dimitrie Cantemir” din Huși, județul Vaslui și ar fi putut să aleagă o facultate mult mai aproape de casă, însă, așa cum și-a dorit de mică, a ales să renunțe la acest confort și să urmeze drumul capitalei. După trei ani de studenție  nu regretă această decizie, ba chiar ne încurajează și pe noi să facem pași cât mai mari pentru îndeplinirea visului nostru.

De ce ai ales să te înscrii la Facultatea de Biotehnologii din București?

Încă din liceu am observat o atracție față de biologie și chimie, deși profilul meu a fost unul tehnic. Prin urmare, am căutat în primul rând o facultate care să aibă aceste materii, iar la momentul respectiv am considerat că cea de biotehnologii mi se potrivește cel mai bine.

Având în vedere că Universitatea de la Iași era mult mai aproape de orașul natal, de ce ai ales Universitatea de la București?

Am ales Universitatea din București datorită legăturii pe care o am cu orașul. Mi-a plăcut mereu Bucureștiul și am știut din încă din copilărie că aici vreau să studiez și să profesez.

Care sunt principalele materii care se studiază la această facultate?

Principalele materii care se studiază sunt chimia, microbiologia genetica.

Cât de importantă este practica din laborator?

Practica în laborator este esențială și decisivă în ceea ce privește cariera unui inginer în biotehnologie. Ea face diferența între un student care poate reține materia și cel care o poate demonstra practic. Cred că este cea mai grea, importantă și frumoasă parte.

Care este materia care te-a pus cel mai mult în dificultate? Ce soluții ai găsit pentru a promova această materie?

Chiar dacă în liceu mi-a plăcut chimia, tot ea m-a pus cel mai mult în dificultate. O soluție pentru mine a fost întotdeauna sa întreb profesorul când nu înțeleg. De multe ori ne spun că preferă să explice de zece ori și să înțelegem decât să explice o data și să nu priceapă nimeni.

Care este materia ta preferată?

După părerea mea, este cea mai frumoasă materie este genetica, respectiv Organisme Modificate Genetic. Cred că un mare rol l-au avut și profesorii pentru că încercau tot timpul să vină cu cât mai multe explicații pentru termenii greu de înțeles și diferite comparații din viața reală. Pe mine m-au ajutat să realizez cât de frumoasă și versatilă este această știință, cât de frumos e felul prin care genele se pot combina între ele, iar rezultatele acestor combinații puteau fi unele de-a dreptul fascinante. M-am îndrăgostit de această materie la un laborator în care am învățat să extragem ADN-ul unui kiwi și iată cum o procedură atât de simplă m-a făcut să îndrăgesc această materie și să vreau să mă documentez și pe cont propriu.

Care consideri că sunt avantajele și dezavantajele studiului în cadrul Facultății de Biotehnologii de la București?

În anul I de facultate nu te aștepți să ai dreptul la cuvânt. Însă, încă de pe atunci, profesorii  de la facultatea ne-au dat voie să îi notăm la rândul nostru după performanțele lor la catedră. Totul se făcea anonim, sincer, iar cu siguranță acest lucru a fost un avantaj. Un alt avantaj este faptul că laboratoarele sunt dotate cu tot felul de aparatură, de la pipetă până la hota cu flux laminar și multe altele. Toți studenții au acces, bineînțeles, într-un mediu controlat și supravegheat de profesori. Faptul că în campus există un centru de consiliere care încearcă să îndrume studenții spre stagii de practică sau locuri de muncă este un alt avantaj pe care nu doar facultatea de Biotehnologii îl are, fiind o valabil pentru toți studenții de la această universitate.

Cât de repede s-au adaptat profesorii studiului online? Crezi că orele online dau același randament ca cele față în față?

Având în vedere faptul că studenții petrec zilnic multe ore în fața laptopului sau telefonului și, totuși, mulți dintre ei s-au obișnuit greu cu orele online, cu siguranță că le-a fost greu și cadrelor didactice, în special celor mai în vârstă care nu sunt atât de familiarizați cu tehnologia. Vorbind din prisma unui student pentru care partea de laboratoare este chiar mai importantă decât cea teoretică, cred că am fost dezavantajați de orele online. Înainte petreceam mult timp încercând să înțeleg materia și mă bazam în mare parte pe noțiunile pe care reușeam să le rețin în laborator, acum nu mai pot face asta, iar înțelegerea termenilor este automat mai grea.

Pentru că acum ești în anul III de studiu, simți că specializarea la care ești te pregătește pentru un job real?

Da, consider că facultatea ne oferă toată informația de care avem nevoie și toate resursele necesare pentru a putea profesa în acest domeniu, trebuie doar sa ai voință.

Dacă ar fi să dai timpul înapoi, te-ai îndrepta spre aceeași alegere?

Cu siguranța m-aș îndrepta spre aceeași facultate.

Cum ai descrie în câteva cuvinte viața de student?

Viața de student este frumoasă, nebună, imprevizibilă, dar mai ales atunci când ai ocazia să stai la cămin. Singurul lucru care îmi vine acum în minte sunt nopțile din cămin în perioada sesiunii. Atunci stăteam cu celelalte trei colege de cameră până la trei dimineața încercând să învățăm pentru examenul de la opt dimineața. Bineînțeles că nu stăteam numai cu nasul în cărți, de multe ori ne lungeam cu pauzele de studiu și ajungeam să povestim sau mâncăm ce ne trimiteau părinții pe autobuz. La serile alea m-aș mai întoarce cu plăcere.

Acum, că ești anul III și ai trecut cât de cât prin experiența facultății, ne poți lăsa câteva gânduri pentru viitorii studenți de la Facultatea de Biotehnologii din București?

Drumul spre casa o sa fie cel mai greu, atunci o sa va dați seama câte persoane/lucruri vă leagă de casă, dar trebuie să vă gestionați emoțiile suficient de bine încât să nu uitați de ce ați ales să urmați o facultate și cât de importantă este ea pentru îndeplinirea visului vostru.

Interviu realizat de Ancuța Popa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s