Facultatea mi-a oferit foarte multe oportunități și lecții de viață

Pășind cu pași timizi, dar mândri, Denisa Tiba vine de dincolo de Târgu Frumos la Iași. În clasa IX-a a făcut cunoștință cu Iașul mai bine, la Colegiu Național „Mihai Eminescu”,  de unde a plecat cu mult mai mult curaj și încredere în ea. Este unul din tinerii care au ceva de spus, care vor să ajute și să schimbe ceva. De aceea activează într-un partid politic și a ales să studieze Relații Internaționale și Studii Europene la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din Iași, fiind în anul II deja. Într-o seară, după un număr mare de cursuri și ore petrecute în online, Denisa ne-a povestit despre alegerea ei pe care a făcut-o la sfârșitul liceului.

De ce ai ales să studiezi Relații Internaționale și Studii Europene; ai avut în liceu astfel de materii care să te ghideze să alegi asta?

A fost o decizie mai mult sau mai puțin spontană. Pe perioada liceului am avut o cu totul altă specializare în minte, dar un moment, cred că cu toții îl știm, 9 mai 2019, Iași, m-a determinat să aleg Relații Internaționale și Studii Europene. A fost o decizie mai mult emoțională decât rațională, asta deoarece am simțit că mă înscriu la RISE pentru a ajuta cumva, pentru a face o diferență și cred că mulți colegi de ai mei au pornit cu acest gând.

Se intersectează pasiunile tale cu facultatea/specializarea aleasă?

Am mai multe pasiuni, dar da, pot spune că se intersectează în proporție de 50%. Din 2019 activez într-un partid și mă implic activ în viața politică a statului și consider că, da, se intersectează destul de mult cu ceea ce studiez în facultate.

Pentru că acum ești în anul II de studiu, simți că specializarea la care ești te pregătește pentru un job real la finalul ei?

La începutul primului an de studiu aveam cu totul alte planuri cu privire la viitorul și jobul meu. Doream să plec în străinătate, cumva să ajut România din afara ei. Nu știu, cred că a fost o idee puțin nerealistă. Consider că în România este foarte greu să ai un job real în acest domeniu, dar dacă ești destul de perseverent și ambițios, poți reuși garantat.

Ce crezi că trebui să înveți și nu ai avut ocazia în timpul facultății, care să-ți fie și de folos pentru cariera ta?

Această pandemie ne-a luat cumva posibilitatea de a face practică ori în prefectură, ori în consiliul județean și, cred, că asta îmi lipsește foarte mult. Noi, teoretic, știm ce avem de făcut, dar practic, mai puțin.

Există ceva ce nu se potrivește cu imaginea creată despre specializarea asta la început, când ai ales-o? Sau ceva care te face să dai înapoi?

Dacă este să gândim negativ, în orice domeniu am avea motive să dăm înapoi. Joburile nu sunt extraordinar de multe și nu ai o diversitate a lor care să îți permită să-ți alegi foarte ușor locul tău de muncă. Este o specializare care te învață extrem de multe lucruri teoretice, dar cred că minusul ei e că nu te învață foarte multe lucruri practice, să aplici practic în viitorul job pe care îl vei avea.

De ce să aleagă liceenii această facultate/specializare?

Le recomand cu toată inima să aleagă specializarea, îți oferă o mai mare deschidere decât dacă alegi Științe Politice, spre exemplu, pentru că noi la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice avem și Științe Politice, dar cred că Relații Internaționale și Studii Europene îți oferă o mai mare deschidere atât intern, cât și extern în Uniunea Europeană. Și nu numai.

Ce fel de student trebuie să fii ca să studiezi la Relații Internaționale și Studii Europene?

Trebuie să fii un student care se interesează foarte mult de viața statului, de politicile sale, de actuala guvernare. Unul care se documentează foarte mult atât pe plan intern, cât și extern, cred că mai mult pe ultimul dintre ele. Să fii perseverent în studii și să aprofundezi toate lucrurile pe care profesorii tăi ți le predau.

Ai simțit vreodată că e prea mult de învățat sau că o materie este prea grea? Dacă da, cum ai trecut peste aceste hopuri ale vieții de student?

Pe alocuri da, cred că orice student experimentează aceste sentimente. Simți că e prea greu, mai ales în pandemie, că te copleșesc, că nu reușești să duci la bun sfârșit toate task-urile date, dar faci cumva să te redresezi. Personal, m-am redresat de la sine, nu am făcut ceva special în privința asta. Câteodată poate crezi că sunt prea multe noțiuni teoretice și nu mai ai timp sau nu poți efectiv să le înveți, dar pe parcurs îți dai seama că toate lucrurile pe care le înveți pe timpul facultății o să-ți fie benefice nu numai în jobul pe care o să îl ai, ci și pentru cultura ta generală.

 Ce simți că ai învățat cel mai mult din viața de student, cum te-a format pentru viitor?

Consider că cel mai mare beneficiu pe care ți-l  aduce această facultate este că lucrurile pe care le înveți de-a lungul celor trei ani sunt într-o continuă dezvoltare, schimbare, modificare. Spre exemplu, înveți despre politicile care au pus bazele Uniunii Europene, dar politicile de atunci nu se aseamănă cu cele de acum. Uniunea Europeană, și nu numai, și alți actori de pe scena mondială, sunt într-o continuă evoluție. Înveți din trecut, analizezi prezentul și încerci să te pregătești pentru provocările viitoare. Cred că asta am învățat cel mai mult din acești ani de facultate.

Dacă ar fi să dai timpul înapoi, te-ai îndrepta spre aceeași alegere?

Am sentimente mixte cu privire la acest aspect. Facultatea mi-a oferit foarte multe oportunități, cât și lecții de viață. Probabil aș fi dat și la drept, este unul dintre regretele mele, dar niciodată nu este târziu. Dacă aș fi din nou în 2019, cred că prima opțiune ar fi tot RISE.

Cum descrii în câteva cuvinte viața de student?

 Viața de student, mai ales pe timp de pandemie, este grea. Din punctual meu de vedere, este dificilă, pentru că trebuie să îmbini facultatea cu îndatoririle de acasă. Nu toți student mai stau în Iași, unii, ca mine de altfel, stau acasă și avem și alte îndatoriri. Dar cred că reușim să le ducem la capăt cu succes.

 Acum, că ești în anul II și ai trecut cât de cât prin experiența facultății, ne poți lăsa câteva gânduri pentru viitorii studenți de la Relații Internaționale și Studii Europene?

 Viitorii studenți ar trebui să fie foarte deschiși cu orice oportunitate întâlnită. Să le dea curs și să îmbrățișeze viața de student și ale sale oportunități, pentru că nu cred că o să le mai întâlnească vreodată în viață. Să fie curajoși și ambițioși, anii studenției nu se mai întorc vreodată.

 Interviu realizat de Paula Dieac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s