Cei trei ani de facultate m-au învățat mai multe decât 12 ani de școală

Cât de mândră am fost de mine în momentul în care am devenit oficial studentă. Mi se părea că lumea îmi stă la picioare și parcă vedeam cum mă felicită și necunoscuții din priviri. Vacanța înainte de primul an de facultate a fost destinată visării. Mă imaginam cum colindam străzile din Iași și aveam timp liber pentru toate distracțiile. Cursurile le vedeam puține și ușoare, iar viața mea de studentă avea să fie una superbă.

Până m-am trezit studentă la Jurnalism. Aici s-a schimbat traiectoria vieții mele. Nu aveam timp de petreceri și zile pierdute prin magazinele din Iași. Cursurile erau multe și mi se păreau extraordinar de grele. Oricât de atentă eram, nu pricepeam nimic. Facultatea mă nimicea în primul semestru. Țin minte că am muncit la un eseu vreo trei zile, cărți împrumutate de la bibliotecă, muncă de cercetare și eram sigură că merg la sigur cu tema mea. Vreau să vă spun că am primit plagiat, lucrarea mea a primit un coeficient mai mic decât zero. Mă simțeam de parcă îmi căzuse cerul în cap, chiar nu înțelegeam ce fac atât de greșit. Munceam intens și totuși nu vedeam roadele, iar acest lucru era valabil pentru toate materiile. Parcă decădeam din ce în ce mai mult. Nu am plâns în toată viața mea la fel de mult cum am plâns în primul an de facultate.

Problemele se aranjează singure, m-am trezit cum a dat norocul peste mine. Am dat peste cele mai minunate fete, colege de facultate cu mine. Credeți că lor li se părea facultatea mai ușoară? Nici vorbă, dar măcar vedeam că nu sunt singura care nu se crede capabilă. Ne uneau aceleași probleme și frici, iar datorită lor, facultatea mi-a devenit un lucru chiar drag. Mă bucur că mi-au fost aproape încă din primul an de facultate.

Am început să scriu texte care îmi erau apreciate, am văzut că facultatea nu mă va mânca și am început să prind drag de ceea ce fac. Facultatea m-a călit să stau până târziu în noapte și să scriu. Am ajuns să colind toată ziua străzile din Iași, dar după știri. Acesta a fost apogeul anxietății mele. Cum să comunic cu străinii fără să mă bâlbâi. Mi-a luat ceva până să îmi dau seama, ascultam înregistrările și râdeam de cum putea să îmi tremure vocea, întâmplări din facultate.

Am dat și peste o mână de oameni minunați care făceau viața unui student la jurnalism mai bună – Asociația Studenților Jurnaliști din Iași. Li se datorează o parte din încrederea pe care am căpătat-o. Încurajările primite din partea lor au fost aur pur. Îți este viața mai frumoasă alături de oameni asemeni ție. Am trecut prin momente atât de frumoase alături de acest grupuleț de oameni. Am cunoscut atât de mulți oameni frumoși, oameni de la care am avut ce învăța. Am intrat în contact cu personaje pe care le vedeam doar la televizor. Nu am să uit momentul în care a venit Florin Piersic la mine și mi-a strâns mâna

Mă uit în urmă și văd cât de mult și frumos am evoluat. Am rămas la fel de panicată, dar măcar am învățat să îmi țin panica sub control și să nu fac așa mare caz dintr-o nereușită. Facultatea a fost mai grea decât credeam eu, dar acesta a fost un factor motivant să mă autodepășesc. Nu mi-au fost anii de facultate lapte și miere, dar mi-au fost benefici. Cei trei ani de facultate m-au învățat mai multe decât cei 12 ani de școală, iar acesta nu este lucru puțin. Începutul a fost unul mai greu, dar după ce m-am acomodat cu mediul, mi-am trăit viața în noua normalitate.

Acum facem orele online și tare rău îmi mai pare. Orele sunt la fel de interactive, iar profesorii la fel de profesioniști, dar starea pe care o aveai când te duceai la facultate nu a putut fi mutată în online. Cum se umplea holul de studenți și cum făceam coadă la covrigi și cafea. Cum ieșeam mirosind a mâncare de cantină, lăsam dâră de ciorbă în urma noastră, nu de parfum. Mă bucur că am putut să le trăiesc și să vi le povestesc și vouă.

Text scris de Mădălina Pântescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s