Pe aripile visării

  Întotdeauna, musicalurile au constituit atât o sursă inepuizabilă de inspirație, cât și o formă magică de transpunere într-un univers alternativ, unde dansul și muzica se armonizează într-un mod rafinat și misterios. Farmecul acestui gen atât de îndrăgit de publicul larg este conturat nu doar prin valorificarea dimensiunii onirice, dar și prin fascinanta contopire între realitate și fantezie, întrucât spectatorii au extraordinara șansă de a evada din cotidianul superficial și de a zbura pe aripile visării și ale cunoașterii absolute.

1. La La Land (2016)

  Acest musical absolut excepțional prezintă povestea de dragoste dintre Mia (Emma Stone) și Sebastian (Ryan Gosling), doi artiști devotați și visători care se ajută reciproc să-și împlinească aspirațiile profesionale în „Orașul Îngerilor”, adică în splendidul Los Angeles.

  Ecourile feerice ale vechiului Hollywood sunt puse în valoare prin intermediul viziunii inedite a regizorului filmului, Damien Chazelle, care reușește nu doar să creioneze și să evoce acea atmosferă magică specifică, dar să și contureze în variate nuanțe perspectiva onirică. Ceea ce este cu adevărat impresionant în cadrul acestui musical nu se rezumă la povestea clasică de iubire, ci la modul în care planul realității se împletește în mod armonios cu cel al fanteziei pure. Cei doi protagoniști sunt inițiati într-o adevărată aventură a cunoașterii, de proporții cosmice, prin intermediul căreia descoperă lumea fascinantă, dar plină de obstacole spirituale a Los Angeles-ului contemporan și realizează că ceea ce îi unește este, de fapt, puterea extraordinară de a visa.

Here’s to the ones who dream

Foolish as they may seem

2. Singin’ in the Rain (1952)

  Considerat apogeul musicalurilor MGM,  Singin’ in the Rain reprezintă nu doar o adevărată capodoperă a culturii cinematografice, dar și o satiră la adresa tranziției de la filmele mute la cele sonore. Totodată, filmul se individualizează prin amestecul jovial și nostalgic între variatele stiluri de dans, muzica exuberantă, costumele diversificate și culorile visătoare ale Hollywood-ului.

  Mai mult decât atât, magia acestui musical constă în măiestria artistică a protagonistului și regizorului filmului, incomparabilul Gene Kelly, care își asumă și rolul de coregraf și dansator pe parcursul acțiunii. După cum apreciază criticul Geert Verbanck în minunata sa carte 365 de filme pe care trebuie să le vezi, Gene Kelly „a dat un nou suflu dansului în filme”. Astfel, celebrul actor și coregraf a reușit să contureze și să redea într-o notă originală și evocatoare acea atmosferă de vis specifică epocii de aur a Hollywood-ului.

3. West Side Story (1961)

  Acest musical conturat în nuanțe romantice și tragice constituie o reinterpretare de succes a celebrei piese de teatru scrise de William Shakespeare, Romeo și Julieta. De asemenea, filmul vizează atât rivalitatea dintre cele două tabere de tineri (americani și portoricani), cât și povestea de iubire cu sfârșit tragic între protagoniștii acțiunii, Tony și Maria. De asemenea, întâmplările în care sunt inițiate ambele grupuri sunt consemnate la periferia unui cartier din New York.

  Cu atât mai mult, această peliculă impresionează nu doar prin decorul superb, dinamismul coregrafiilor și muzica încântătoare, ci și prin distribuția absolut extraordinară, printre care se remarcă Rita Moreno, Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn. Spre deosebire de modul în care sunt abordate celelalte musicaluri, unicitatea acestei producții cinematografice constă în valoarea moralizatoare conferită pe tot parcursul acțiunii.

Text scris de Mara Toma

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s