De la agonie la extaz

Când spui biografii, te gândești instant la viețile unor oameni care fie te emoționează până la lacrimi, reușind să te învețe o lecție importantă, fie te ajută să-ți recapeți încrederea în tine, pe care poate ai pierdut-o pe drum. Biografiile îmi oferă posibilitatea de a afla despre viața unor oameni care au trecut de la agonie la extaz și invers, care au avut curajul de a ridica și de a merge mai departe, indiferent de cât de greu le-a fost.

1. On the Basis of Sex (2018)

Filmul îi prezintă parcursul întortocheat al lui Ruth Bader Ginsburg (1933-2020), avocată și activistă pentru drepturile omului, cea de-a doua judecătoare a Curții Supreme din Statele Unite ale Americii, numită de Bill Clinton în 1993.

  Punctul de plecare al filmului este anul 1956, când Ruth Ginsburg își începe studiile la Facultatea de Drept Harvard, unde dintr-un total de 561 studenți, doar 9 erau femei. Primul an de studiu a fost unul cu mari încercări: soțul ei, și el student la Harvard a fost diagnosticat cu cancer. Totuși Ruth a reușit să fie soție, asistentă, mama pentru fetița lor de doar 1 an și studentă, în același timp în care se lupta cu nedreptățile patriarhatului.

Datorită acestui film putem vedea foarte clar efortul și determinarea lui Ruth Ginsburg, care a avut curajul de a intra într-o lume a bărbaților, în care progresul femeii era asociat cu destrămarea societății, deoarece ,,Cine va mai avea grijă de familie și casă, dacă nu femeia?”. Discriminarea pe baza genului era o practică comună a perioadei, și mai ales în mediul academic: femeile nu erau numite să răspundă la cursuri, nu li se permitea accesul în bibliotecă, nu exista baie pentru femei în facultate, iar alegerile femeilor de a studia dreptul la Harvard era contestate (decanul le-a pus pe cele 9 femei să justifice de ce meritau să ia locul unui bărbat la Harvard).

Nu mai puțin de 13 firme de avocatură au refuzat să o angajeze din cauza faptului că era femeie și i-ar fi distras pe ceilalți colegi de breaslă de la treburile lor, iar Universitatea Columbia a refuzat să o angajeze ca profesor câțiva ani mai târziu, pe baza aceluiași motiv. Ulterior, a devenit profesor la Facultatea de Drept Rutgers și activistă pentru ACLU (Uniunea Libertăților Civile Americane). Între 1973-1976, a câștigat 5 din 6 cazuri de discriminarea de gen susținute în fața Curții Supreme, cu ajutorul unei tactici inovative: alegea cazurile bărbaților discriminați pe baza genului, pentru a ajunge la judecători, toți bărbați.

În 1980 a fost numită Judecătoare a Curții de Apel, urmând ca în 1993 să fie aleasă pentru a fi cea de-a doua femeie judecător a Curții Supreme. Ruth Bader Ginsburg a murit în 2020 din cauza unui cancer pancreatic metastazat.

2.The Blind Side (2007)

  Producția cinematografică care îi spune povestea lui Michael Jerome Oher (născut în 1986), celebrul jucător de fotbal american se află printre favoritele mele nu pentru că aș fi vreo împătămită a sportului, ci pentru că e imposibil ca viața acestui om să te lase indiferent.

Michael Jerome Oher a crescut într-un mediu toxic, într-o suburbie săracă din Memphis, Teneessee, fără tată, cu o mamă alcoolică și dependentă de droguri și alți 11 frați. De la vârsta de 7 ani, Michael a ajuns să fie pasat de la un asistent maternal la altul, de la care de cele mai multe ori fugea pentru a se întoarce acasă, unde avea grijă de mama lui. Întâmplarea a făcut ca mecanicul la care stătea, Tony Henderson, să îi obțină Michael un loc la Wingate (în realitate Școala Catolică Briarcrest), o școală catolică privată și prestigioasă. Când a început cursurile, profesorii spuneau că nu știe absolut nimic: nu vorbea, nu scria, evita privirile tuturor. Era un uriaș cu un suflet de copil.

 Când cuplul format din Leigh Anne și Sean Tuohy (oameni de afaceri, iar el fost jucător de baschet) a apărut în viața lui Michael, acesta era doar un adolescent traumatizat, speriat, care avea nevoie disperată de iubirea și susținerea unei familii. Aceștia au decis să-i ofere un cămin călduros lui Michael, devenindu-i fără să vrea, familie adoptivă și l-au ajutat mai întâi să progreseze pe plan intelectual și academic, apoi pe plan sportiv, devenind ulterior jucător profesionist. Michael devenise parte din familie, era iubit de toți, apreciat, înțeles și cel mai important, susținut. ,,Povestea unui campion” mă duce instant cu gândul la iubirea pentru aproape, iubirea pură de care nu te îndoiești și pe care nu o contești, fără definiții, cel mai frumos sentiment posibil.

3. Hachi: A Dog’s Tale (2009)

Hachiko, cel mai bun exemplu al loialității și dragostei necondiționate dintre un om și un cățel din rasa Akita, care a fost adoptat în 1924 pe când avea doar 4 luni de Hidesaburo Ueno, profesor de inginerie agricolă la Universitatea din Tokyo, Japonia.

Zilnic, Hachiko obișnuia să-și însoțească stăpânul până la gara Shibuya și îl aștepta răbdător până când se întorcea, căutându-l cu privirea prin mulțime de fiecare dată când se auzea un tren venind. Inevitabilul s-a produs în 1925, iar profesorul Ueno nu s-a mai întors acasă – un atac cerebral i-a fost fatal. Timp de 9 ani, la exact la aceeași ora la care trenul stăpânului obișnuia să ajungă, Hachi apărea și el. Cățelul s-a stins din viață la 8 martie 1935, reușind să impresioneze întreaga țară, iar mai poi întreg mapamondul câteva decenii mai târziu prin intermediul filmului regizat de Lasse Hallström.

Nu a fost dată în care să nu plâng la Hachi, indiferent de câte ori l-am văzut pentru că mi se pare ireal cum noi, oamenii, ființe superioare și raționale avem atâtea de învățat de la animale, cum ar fi: loialitate și iubirea în cea mai simplă formă a ei, fără a aștepta nimic în schimb.

Text scris de Ioana Atitienei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s