De văzut- locurile de acasă.

Sunt o fire aventurieră, de aici și dorința de a explora, a vedea cât mai multe locuri. Ador muntele, dar nu voi zice niciodată ,,Pas” unei plecări spre Vamă, la Acolo, să-mi plimb picioarele prin nisip. Ați înțeles deja. Vă voi povesti mai jos câte ceva despre locurile în care m-aș întoarce oricând cu drag.

Am descoperit Sinaia prin primii ani de liceu, când am plecat în vacanță cu mătușa mea și cu Adina, verișoara mea. Revin cât de des pot pentru că e de vis. De la gara în care îmi fac mereu poze când ajung, până la casele urcate-n vârf de munte de te dor picioarele până ajungi la ele. Dar merită orice mișcare, orice pantă doar să ajungi să le vezi făcute din piatră. Dacă nu ai ajuns acolo, trebuie! Să-ți notezi să nu ratezi Castelul Peleș (pozele acolo sunt de vis), Pelișorul, Mănăstirea Sinaia, Cazinoul din Sinaia și Parcul ,,Dimitrie Ghica”. Pe timp de noapte, dacă te cazezi undeva pe la poalele munților, ai o priveliște care te fascinează. Mi-a luat ceva timp să înțeleg că doar câteva zile acolo îmi aduc liniștea necesară pentru muuulte zile de lucru intens. De asta merg și annual, vara, să-mi reîncarc bateriile.

Dacă tot veni vorba de munte, aer proaspăt, nu pot să nu vă zic de Bușteni. Ei bine, acolo am fost cu familia timp de cinci zile și nu am descoperit în atâtea zile că acolo există o cascadă la care ajunge un traseu relativ ușor, prin câteva locuri cu mulți copaci căzuți, tăiați, dar dacă ești atent, ajungi chiar repede. Este vorba de Cascada Urlătoarea, nu departe de centrul Bușteniului, la doar doi kilometri de acesta. După ce mergi pe la Castelul Cantacuzino despre care mulți ar spune, chiar și legenda, că ar fi bântuit, poți merge lejer spre traseul pe care eu îl realizasem în doar două ore dus-întors. Ce-i drept, Bușteniul e mic, dar dacă o să cauți atent obiectivele, trebuie să ai grijă să nu sari vreunul, așa cum am făcut noi. Poți merge la Mănăstirea Caraiman de unde priveliștea spre munte este incomparabilă. Acolo găsești animale pe care le poți hrăni și multăăă liniște.

Când spui Vamă spui diversitate, înțelegere, gălăgie, Acolo, iar pentru mine Vama a însemnat redescoperire. Nu știam că îmi va fura imediat privirea tot ce se întâmplă acolo. Dacă nu ai fost și esti genul de om activ, dinamic, clar Vama e de tine și e o experiență pe care nu ai voie să o ratezi în viața asta. Cuvântul perfect pentru Vamă e EXPERIENȚĂ. Te trezești pe un 16, dai ,,Bună dimineața”, proprietarul pensiunii râde de tine, iar tatălui tău îi spui că vorbești după amiază, deși era seara deja. Vama e despre prietenii legate într-o zi, despre tatuajele cu henna, despre petrecerile până-n zori, când prinzi doar o oră de somn și răsăritul în toată splendoarea lui. Acolo simți cu adevărat libertatea, când întâlnești toate tipurile de oameni, când mergi desculț să iei masa și fugi prin nisipul fierbinte, când nu ieși îmbrăcat în cele mai bune sau frumoase haine și nimeni nu te judecă, când te așezi pe câte un șezlong și auzi doar briza mării, când ești doar tu cu marea.

Când eram mică mergeam tot timpul în excursiile cu clasa. Am văzut Borșa, din județul Maramureș, pe care abia aștept să o redescopăr peste câteva săptămâni. Am vizitat toate mănăstirile din zona Moldovei, Bucovinei. Am dormit în pensiuni care nu aveau electricitate, iar apa o luai de la izvor. Am văzut Brașovul de multe ori, la fel și Sinaia, Bușteni, dar și Vatra Dornei. Sibiul și Sighișoara rămân locuri de suflet și m-aș întoarce acolo oricând. Totuși, îmi doresc pe viitor să poposesc în cât mai multe sate românești și să le descopăr tradițiile.

Vă las și pe voi să îmi spuneți mai multe locuri de vizitat în țară, dar și să îmi răspundeți la o mică întrebare. Unde v-ați întoarce mereu?

Text scris de Diana Nechita

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s