Viața ca un joc de șah

După două săptămâni intense de sesiune, prima mea experiență de acest fel din viața de student, m-am bucurat de un weekend binemeritat petrecut pe Netflix.

Iubesc să mă uit la filme și seriale: dramă, psihologice, acțiune și în special la cele care nu mă lasă să dorm până nu aflu ce se întâmplă mai departe, cele care îmi stimulează imaginația și mă antrenează și pe mine în acțiune, alături de personaje. Tipul meu de cinefil? Clar este acela însetat de nou, mereu în căutare de inspirație și implicat total atunci când se regăsește în ceva.

Alegerea din acest weekend a fost The Queen’s Gambit. Mini seria de doar șapte episoade este bazată pe romanul omonim al lui Walter Tevis, scris în 1983. Un serial despre transformare, pasiune, ambiție, eleganță și o inteligență feminină atât de misterioasă și atrăgătoare.

Povestea prinde contur în jurul personajului feminin, Elizabeth Harmon, o fetiță care ajunge la orfelinat după ce își pierde părinții într-un accident de mașină. Fiind obligată ca toți ceilalți să ia pastilele verzi, Beth devine dependentă și face tot posibilul să le aibă atunci când acestea devin interzise. La orfelinat își descoperă pasiunea pentru șah, joc pe care îl învață la subsol de la domnul Shaibel. În șah își va găsi refugiul, astfel reușind să evadeze din realitatea dură și să își creeze o lume proprie, o lume pe care o poate controla cu ajutorul pastilelor.

La nouă ani, Beth este adoptată, își cumpără propriul joc de șah, se înscrie la concursuri și astfel începe întreaga aventură în care urmează să afle cine este, alături de mama adoptivă. Are tot mai mult succes și devine cunoscută în lumea șahului cu pași mici, dar nu se oprește aici pentru că este acea persoană care vrea totul ori nimic. Pornește pe un drum în care se va pierde de multe ori și se va împiedica de diverse obstacole, dar toate vor contribui la formarea unei tinere puternice. În acest joc tumultuos de ambiții, o luptă cu propriii demoni, cel mai important nu este numai succesul, ci ceea ce reușim să trăim și să simțim în călătoria noastră.

În finalul serialului, după ce îl înfrânge pe Borgov, cel care deținea titlul de campion mondial la șah, își dă seama că după atâtea eforturi nu se poate bucura de victorie. În timp ce se plimbă, ea întâlnește un grup de oameni care joacă șah și intră printre ei. Realizează că acolo este adevărata bucurie a vieții, printre oameni, departe de propria ambiție.

Beth este o femeie puternică ce intră într-o lume a bărbaților și câștigă prin inteligență pură. Pe lângă prezentarea poveștii unei șahiste, serialul creionează foarte bine natura umană, slăbiciunile ei, un întreg labirint și în general viața, ca un joc de șah, în care trebuie să-ți pregătești foarte atent fiecare mutare.

Faptul că am vizionat serialul cu subtitrare în limba franceză a contribuit la conturarea cât mai autentică a lumii lui Beth, cea care devine o tânără care nu are cum să nu-ți rămână întipărită în minte. După ce am terminat serialul, mi-am cumpărat o tablă de șah și am început să joc cu cel mai bun prieten sau cu tatăl meu, atât de tare m-a prins.

Te las pe tine să descoperi detaliile poveștii și s-o interiorizezi în funcție de propria-ți sensibilitate. Tu ce piesă alegi să fii în propriul joc?

Text scris de Elena Iuga

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s