Sanda Nicola dă startul „Întâlnirilor ASJ”

Pe data 12 decembrie, de la ora 14.00, Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (ASJ) a organizat o nouă întâlnire în cadrul căreia a fost invitată Sanda Nicola, un nume important în ceea ce privește jurnalismul românesc. Evenimentul a fost moderat de Corina Giurgia și a avut loc pe platforma Zoom, fiind în același timp live și pe Facebook, pe pagina asociației. La această activitate au participat atât actualii studenți de la Jurnalism, cât și cei din fostele generații, printre care și persoane care au terminat studiile în 2017. Deși nu mai profesează în domeniul jurnalismului, Sanda Nicola are o carieră în acest sens de peste 20 de ani, a trecut prin mai multe experiențe care i-au schimbat viața, așa că a vorbit deschis despre tot ce a marcat-o pe ea de-a lungul acestor ani, cum a trecut peste anumite frici și cum e viața de doctorand în Belgia, acolo unde s-a mutat cu familia ei de peste un an jumătate.

Discuția începută de Sanda Nicola a vizat viața de jurnalist, de la frici, neîncredere, greutăți, comentarii răutăcioase până la cele mai frumoase momente trăite prin intermediul corespondențelor internaționale și la satisfacția de a ști că „oferă cunoaștere, nu doar rimel de gene”. Sanda Nicola a ținut să precizeze că printre cele mai dragi momente pe care le-a trăit de-a lungul timpului se numără ,,corespondențele de la Vatican, atât cele din 2005, când Papa Ioan Paul al II-lea trecea la cele veșnice, iar cardinalul Ratzinger devenea succesorul acestuia, cât și cele din 2019, când a avut loc vizita Papei Francisc în România.” Atunci, Sanda Nicola a avut privilegiul de a călători alături de Sanctitatea Sa în avionul papal.

Cei care au participat la întâlnirea de sâmbătă au  aflat că nu puține au fost dățile când fosta jurnalistă s-a lovit de neîncrederea șefilor și asta fiindcă era considerată inconsecventă având în vedere numeroasele firme de televiziune la care a lucrat. În ciuda acestui fapt, ea nu s-a dat bătută, așa că a continuat să scrie proiecte în speranța că în final va obține mai mult, poate să aibă propria ei emisiune, realizată după chipul și asemănarea ei. Totuși, decizia de a părăsi domeniul jurnalismului a fost una grea, la care au contribuit mai mulți factori și la care nu s-ar fi gândit în trecut. Fosta jurnalistă a mărturist că nu se mai simțea în largul ei în televiziune, era marginalizată și izolată la locul de muncă, astfel că a ajuns la concluzia că nu vrea să fie la fel ca cei pe care îi critică, asta și din cauza faptului că odată cu debutul în politică a soțului ei, ea și-a pierdut obiectivitatea. Întrebată fiind ce îi lipsește cel mai mult din acea perioadă, Sanda a spus așa: ,,oamenii cu care am lucrat și cu care fugeam de la un eveniment la altul, dintr-o țară în alta, cu care am împărtășit experiențe frumoase, pline de emoții.”

Sâmbătă am vorbit și despre absentismul politic de la recentele alegeri parlamentare, degradarea presei, dar și despre provocările noii vieți departe de casă. Întrebată fiind „Ce părere are despre presa din România la momentul actual?”, fosta jurnalistă ne-a mărturisit că presa s-a degradat, la fel ca și politica, iar discursul politic nu mai este ce a fost. Totuși, are încredere în noua generație de jurnaliști, în oamenii care nu se vând pentru faimă sau pentru a-și plăti ratele deoarece libertatea costă, iar ei trebuie să își asume această alegere de a face ce este corect și nu întotdeauna ce li se cere. „Transplant de fibră morală nu cunosc să se facă”, spune fosta jurnalistă. Un alt moment marcant al evenimentului a fost cel în care Sanda a fost întrebată „Cum am putea scăpa de frică?”, iar ea nu a putut decât să zică un sincer ,,Te iubesc”. Am aflat, totuși, că Sanda a fost unul dintre oamenii care și-a depășit limitele zilnic, a vrut mereu mai mult și a ieșit din zona ei de confort, indiferent de cât de frică i-a fost în acele momente. Teama îi anihila personalitatea, dar când înlocuiești frica cu iubirea, succesul este garantat.

Evenimentul de sâmbătă a adunat mai multe generații și deși se preconiza că ar dura doar o oră jumătate, două, acesta a depășit cu mult limita temporală, asta pentru că sesiunea de întrebări și răspunsuri s-a prelungit. Sanda Nicola deschide, așadar, seria întâlnirilor marca ASJ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s