„Ce mai faci, profesore?” cu Adrian Hazaparu

„Ce mai faci, profesore?” a fost primul eveniment al Asociației Studenților Jurnaliști din acest an universitar. Studenții de la Jurnalism, dar nu numai, s-au întâlnit sâmbătă, 5 decembrie, pe platforma Zoom, pentru a-i adresa întrebarea „Ce mai faci, profesore?” lectorului univ. dr. Marius-Adrian Hazaparu. În prezent, acesta este lector în cadrul Facultății de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași la specializarea de Jurnalism, susținând cursuri de presă scrisă, discurs jurnalistic. Totodată, acesta realizează traduceri pentru editura Polirom. Îi plac limbile română, spaniolă, catalană, engleză și franceză și este pasionat de viața la țară, pisici, grădinărit și natură.

Începutul întâlnirii noastre a constat într-o prezentare amănunțită făcută de către invitatul nostru care a povestit despre viața în Botoșani, despre studenție și locul său de muncă. Acesta s-a născut în Botoșani, unde a urmat școala generală și liceul, apoi a fost student la specializarea Jurnalism, la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Masterul l-a urmat la Facultatea de Psihologie, iar din noiembrie 2010 este doctor în Filologie. Am aflat, totodată, că domnul profesor a plecat în străinătate, în Spania, unde a stat doi ani, a făcut un master și a avut un loc de muncă. Acesta menționează că nu ar mai pleca din țară acum. Ca un sfat pentru noi, cei ce suntem la o vârstă fragedă și luăm decizii pripite, el ne-a spus așa: „Dacă vreți să luați decizii în care nu aveți încredere, luați-le acum, după un timp devenim ca un fel de copaci. Ne cresc rădăcini și ne este mai greu să ne smulgem din locul în care suntem”.

Despre studenția lui, invitatul a spus că a fost un student conștiincios, care ,,nu a avut niciodată note sub opt”. Participa mereu la cursuri și avea notele cele mai mari. De asemenea, disciplina preferată din facultate a acestuia era chiar discursul jurnalistic, pe care o și predă la momentul actual. Acesta ne-a mărturisit că se simțea foarte motivat în ceea ce privește deprinderile din studenție, astfel că a ajuns încă din anul I să facă parte din redacția Opiniei Studențești. Acolo își dezvolta pasiunea pentru scris și își descoperea resursele creative. Activitatea sa la revista Opinia Studențească a presupus multă perseverență, dar totodată și multă satisfacție, astfel că a rămas acolo timp de zece ani, ajungând să fie și coordonator. Totuși, pentru că era și la Opinia Studențească, unde afla toate noutățile din Iași, când era vorba de modul CuzaNet, studentul Adrian Hazaparu era cel care reușea să aducă cele mai bune și mai multe subiecte, asta pentru că sursele erau deja cunoscute de către el și avea un avantaj.

Întrebat fiind de ce a ales jurnalismul, profesorul a afirmat: „Am ajuns la Jurnalism fără să știu foarte clar ce înseamnă acesta și ce presupune munca jurnalistică. Nu mizam pe creativitatea mea, pentru că nu știam ca am așa ceva la momentul respectiv, dar mizam pe partea de limbă română”. Când vocea unei studente din anul III a răsunat cu întrebarea dacă se gândește să scrie beletristică, invitatul ne-a spus că scrie, dar nu este hotărât dacă să publice acum sau mai târziu. Ar prefera, totuși, să mai aștepte câțiva ani pentru că scrisul reprezintă pentru el o experiență autobiografică și așteaptă să se poată detașa de ceea ce scrie pentru a putea interveni în timp asupra textului.

La întrebarea „Cum credeți că arată profesorul care rămâne în inimile studenților?”, Adrian Hazaparu ne spune că acesta trebuie să aibă vocație, pe lângă pregătirea profesională. Profesorul trebuie îi facă pe studenți să-și dea seama că îi pune pe ei pe primul loc în relația didactică, să existe o atașare. În acest sens, el încearcă mereu să facă cursurile interactive, să îi implice pe studenți pentru a le capta atenția cât mai mult asupra informațiilor oferite.

Evenimentul s-a încheiat după două ore jumătate cu mulțumiri pentru răspunsuri, cu zâmbete ale generațiilor care i-au trecut pragul la orele de curs și care au ținut să participe la activitate tocmai pentru a-și aminti cum era la cursurile și seminariile cu domnul Adrian Hazaparu. Proiectul „Ce mai faci, profesore?” face parte din seria „Întâlnirile ASJ”.

Text de Elena Iuga.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s