Lingvistul Stelian Dumistrăcel a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Iași

Cel mai mare lingvist român contemporan primește recunoașterea oficială a orașului

Astăzi, 30 iulie 2020, în cadrul Ședinței de Consiliu Local al Municipiului Iași, a fost votat proiectul de hotărâre privind acordarea Titlului de Cetățean de Onoare dlui prof. univ. dr. Stelian-Traian DUMISTRĂCEL. La inițiativa Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), a foștilor studenți ai profesorului, acum membri ai Asociației ARTIS, cu susținerea Academiei Române, Filiala Iași – Institutul de Filologie Română “A. Philippide”, profesorul care a inspirat generații de studenți și și-a dedicat viața cercetării limbii române, primește recunoașterea orașului Iași. 

Prof. univ. dr. Stelian-Traian DUMISTRĂCEL a format generații de studenți de la Jurnalism în ceea ce privește discursul jurnalistic și este autor și coautor peste trei sute de titluri (volume, studii, recenzii etc.) și aproape o mie de articole în periodice culturale și în presa cotidiană, fiind colaborator la „Iașul literar”, „Convorbiri literare”, „Cronica”, „Dacia literară”, „Ziarul de Iași” ș.a.

„Ideea e a propune municipalității să acorde atenție celui mai mare lingvist român contemporan stă de câțiva ani printre proiectele la care țin și, în sfârșit, a devenit fapt împlinit. Sunt sigură că reprezint vocea tuturor studenților care au trecut pe la Jurnalism și prețuiesc și acum cursurile domnului profesor, care au arătat un adevărat val de simpatie on-line, pe care știu sigur că o au și offline. Este unul dintre cei mai iubiți profesori de la Jurnalism, mereu a venit cu eleganță în fața noastră, așa cum face și în munca de cercetare de la Institutul A. Philippide al Academiei Române din Iași. Suntem mulți cei care credem că profesorul Stelian Dumistrăcel este cel mai mare lingvist contemporan și că cercetările în domeniul lingvisticii românești îi conțin, în mod natural, numele și activitatea. După ce am reușit să lansăm împreună volumul Împotriva derivei (2017), ne bucurăm de acest frumos eveniment, pe care sperăm să-l marcăm mai târziu printr-o conferință-eveniment”, precizează Corina Giurgia, absolventă a Departamentului de Jurnalistică şi Științe ale Comunicării al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), inițiatoarea demersului.

„În pofida emoției, îmi face o plăcere deosebită să mulțumesc Primăriei Iașului pentru acordarea acestui deosebit de onorant titlu. Mai mult de atât, țin să mulțumesc, recunoscător, Asociației Studenților Jurnaliști din Iași, de la care a pornit inițiativa! În aceeași măsură, le mulțumesc tuturor colegilor și prietenilor din țară și din străinătate, ca și dragilor mei foști studenți, care, prin mesaje telefonice sau în spații de socializare, m-au încurajat! Din cuvintele, foarte măgulitoare, ale foștilor mei studenți din anii mai vechi, s-a făcut simțită, dincolo de exprimarea bunelor noastre relații, recuperarea trăirilor unei vârste, aceea a anilor de studii, a bucuriilor începutului maturității. Tuturor, vă urez viață lungă, inimă bună și curaj, pentru împlinirea speranțelor!”, mărturisește prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel.

Despre Stelian Dumistrăcel, fragment din scrisoarea de intenție a ASJ Iași

Născut la 19 august 1937, la Zvoriștea, jud. Suceava, a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în 1958 și și-a desăvârșit formarea profesională prin specializări și stagii de documentare în Germania (1967, 1969, 1975 și 1991 – ultimele două ca bursier DAAD) şi în Franţa (1977) și, mai ales, prin titlul de doctor în filologie obținut în anul 1974, cu teza Influența limbii literare asupra graiurilor dacoromâne, pe baza Atlasului lingvistic român, publicată parțial în anul 1978, cu subtitlul Fonetica neologismului, București, Editura Științifică și Enciclopedică (Premiul Academiei Române).

Din 1997, la un an după înființarea Departamentului de Jurnalistică și Științele Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel susține cursuri de limba română (fonetică, gramatică, vocabular) și de stilistică și retorică, din perspectiva pragmaticii comunicării. Totodată, din 1997 și până în 2001 a fost profesor titular la Facultatea de Litere de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Premii, distincții: Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române (pentru cartea Influența limbii literare asupra graiurilor dacoromâne, 1978); Premiul pentru cercetare al revistei „Cronica” (pentru vol. Sate dispărute – sate amenințate, 1995); Marele Premiu „Coresi” la Salonul Internaţional de Carte SIC (pentru Dicţionarul explicativ ilustrat al limbii române, 2007); Premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” al Academiei Române (pentru vol. IV din NALR. Moldova și Bucovina – coordonator, 2014).

Din 2010 este membru al Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România. 

Pe 19 august 2017 a fost lansat volumul Împotriva derivei. Volum omagial Stelian Dumistrăcel ’80. Cu 30 de scrisori către revista timpul, semnată de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași. Volumul este o inițiativă a Asociației Studenților Jurnaliști din Iași, ca o reverență pentru Profesorul Stelian Dumistrăcel, care a format generații de studenți de la Jurnalism. 

Volume omagiale (selectiv): Împotriva derivei. Volum omagial Stelian Dumistrăcel ’80. Cu 30 de scrisori ale omagiatului către revista Timpul (ASJ – Iași, editor Corina Giurgia); sub auspiciile Universității „Dunărea de Jos”, volumul Stelian Dumistrăcel, Spații pragmatico-discursive. Volum omagial oferit autorului la împlinirea a 80 de ani (editor Oana Mădălina Cenac); tomul LVII, pe anul 2017, din publicația „Anuar de lingvistică și istorie literară”, intitulat Verba et res. Studia linguistica in honorem magistri Stelian Dumistrăcel.

Considerăm că personalitatea lingvistului, profesorului și cercetătorului Stelian Dumistrăcel contribuie la completarea atmosferei cultural-academice a Iașului și merită pe deplin titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași. 

Despre Stelian Dumistrăcel, fragment din Laudatio întocmit de Prof. univ. dr. Bogdan Creţu, Director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iaşi

Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iași al Academiei Române supune atenției Dvs., cu toată convingerea şi încrederea, propunerea pentru titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași a dlui prof.univ.dr. Stelian-Traian DUMISTRĂCEL, cercetător științific, dialectolog de vocaţie, teoretician rafinat, spirit novator şi om de ştiinţă de înaltă clasă, coordonator de echipe și proiecte naţionale şi internaţionale, mentor, formator, profesor, reprezentant de seamă al lingvisticii ieșene în România și în lume.

Membru al Institutului de Filologie Română „A. Philippide” încă din anul absolvirii (fiind efectiv angajatul acestuia în perioadele 1958–1997, respectiv din 2006 până în 2014, când i-a fost acordată indemnizația de merit din partea Academiei Române), a devenit în scurt timp liderul echipei de cercetare care realizează Noul Atlas lingvistic român, pe regiuni. Moldova și Bucovina (8 volume tipărite între 1967 și 2017), proiect fundamental al Academiei Române pe care îl coordonează cu strălucire și în prezent. Dovezi ale calităților incontestabile de coordonator sunt și funcția de șef al sectorului de lexicografie, dialectologie și toponimie pe care și-a asumat-o în perioada 1970–1974, al departamentului de dialectologie (1990–2010), precum și cea de director onorific al Centrului de lingvistică, istorie literară și folclor (1975–1984), dar și, pe un alt plan, funcția de redactor-șef al revistei „Anuar de lingvistică și istorie literară”, pe care o îndeplinește din anul 1990.

Prin poziția simbolică pe care o ocupă în prima linie a domeniului la nivel național, se conturează un statut binemeritat, atestat, între altele, prin calitatea de membru al Comitetului național român pentru Atlas linguarum Europae (ALE) și prin colaborarea la Atlas linguistique roman (ALiR), proiecte europene de mare anvergură. 

În activitatea didactică care îi completează firesc profilul de formator, s-a remarcat prin comunicarea autentică cu studenții dublată de un înalt profesionalism, recunoscut prin calitatea de membru în Senatul Universității „Al. I. Cuza” (1977–1984) sau prin statutul de profesor invitat la „Friedrich-Schiller-Universität Jena” (semestrul de iarnă al anului universitar 1996/1997), prin conferințele susținute ca invitat la Universităţile din Jena (1995, 1996) şi Heidelberg (1996) sau prin cursurile de la Universitatea „Alecu Russo” (Bălți, Republica Moldova). A fost conducător de doctorate la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (foștii doctoranzi, din școala „Tehnica liberă a discursului și discursul repetat”, de orientare coșeriană, sunt în prezent cadre didactice la universitățile din Iași, Galați, Bacău și Timișoara) și a fost invitat ca membru în numeroase comisii de doctorat la universitățile din Iași, București, Cluj-Napoca și Chișinău.

Ca urmare a aportului substanţial pe care l-a adus la promovarea imaginii ştiinţei ieşene la nivel naţional şi internaţional, propunem cu toată convingerea pe dl prof. dr. Stelian-Traian Dumistrăcel la titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași, distincţie pe deplin meritată şi întru totul justificată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s