Ofelia Cozma la Întâlnirile ASJ | Povești cu și despre stil

Duminică, 1 martie 2020, Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (ASJ) a organizat o nouă întâlnire ASJ, la librăria Cărturești. Invitatul special al evenimentului a fost blogger-ul, antreprenorul și povestitorul Ofelia Cozma. 

Ofelia Cozma la Întâlnirile ASJ

Evenimentul a început la ora 12.00 și a fost dedicat atât studenților de la Jurnalism, cât și celorlalte persoane interesate de viața culturală ieșeană, de modul în care să adopți o ținută pentru diferite ocazii, dar și de atitudinea pe care trebuie să abordezi în funcție de ceea ce vrei să transmiți.

Întâlnirea a durat două ore, prima fiind mai mult o prelegere ținută de invitatul special despre viață, momentele prin care a trecut sau spațiul cultural ieșean, iar apoi, la final, organizatorii au premiat, după sesiunea de întrebări și răspunsuri, cele mai bune întrebări adresate Ofeliei. 

În prima parte a întâlnirii, Ofelia Cozma a vorbit despre cariera sa, locurile de muncă pe care le-a avut de-a lungul timpului, punctând faptul că a locuit în străinătate timp de 19 ani, perioadă în care vizita România mai mult vara. S-a întors, totuși, în țară și a ales să își continue munca aici, în domenii ce țin de cultură. Am găsit câte un mentor în fiecare dintre prietenii mei și acum am mentori și învăț o mulțime de lucruri de la ei, a accentuat ea, îndemnând persoanele din sală să facă același lucru, să găsească în fiecare prieten de al lor un sprijin și sfătuitor.

Chiar dacă în studenție nu a fost chiar cel mai bun student, ca să poată primi A-ul, gradul care în țara în care a lucrat, Kuweit, era acordat celor mai buni elevi, Ofelia spunea că are totuși o bucurie, că acum, foștii ei colegi se uită la ea ca la un om care și-a găsit locul. Toată șmecheria care stă, de fapt, la baza unui job perfect este să faci ceea ce îți place, după cum spunea ea, și să faci ceea ce ți se potrivește.

Ofelia Cozma la Întâlnirile ASJ

Fiind un om dedicat culturii încă din anii studenției, Ofelia povestește că mergea atât de des la teatru încât, la un moment dat, doamna de la casierie nu îi mai lua bani pentru bilet și intra gratuit la spectacolele pe care voia să le urmărească. Acum, făcând o paralelă cu viața de atunci, Ofeliei nu-i place faptul că tinerii nu mai știu să profite de toate oportunitățile pe care spațiul ieșean le pune la dispoziția lor în domeniul cultural, iar despre ținuta pe care o poartă ei, se știe că la un interviu de angajare, costumul bleumarin care era cea mai bună alegerea înainte, acum e luat tot mai puțin în considerare. S-a depășit faza în care un om cu tatuaj, cu păr lung nu mai este luat în serios, a continuat ea.

Cea de-a doua parte a evenimentului a constat într-o serie de întrebări adresate de tinerii din sală, ca apoi, cele mai bune două întrebări, alese de invitată, să fie premiate. Întrebată fiind care este accesoriul cel mai bun al ei, cu care nu dă niciodată greș, Ofelia Cozma a răspuns, fără să se gândească prea mult că o definesc ochelarii. A continuat să aleagă și alte accesorii, printre care eșarfa sau broșele, însă a revenit la ochelari spunând că o definesc întrutotul. Își dorea o pereche care să se potrivească la orice culoare, așa că unii cu rame subțiri, ușor aurii, sunt cei care o însoțesc peste tot. Invitatul special a răspuns și altor curiozități din sală, printre care și de unde se inspiră, dacă o ținută ne poate face să ne simțim bine și dacă avem nevoie de mulți bani pentru a fi în trend, la modă. 

Spre final, cele mai bune două întrebări au fost premiate cu două din titlurile Editurii Polirom: Neliniște (Linn Ullmann) și De mine viața și-a tot râs (David Grossman).

 

 

 

De-a lungul anilor la întâlnirile organizate de Asociația Studenților Jurnaliști au fost prezenți Dan Negru, Cristian Tudor Popescu, Moise Guran sau Sanda Nicola, Bogdan Suceavă, Carmen Avram ș.a.

Text de Diana Nechita

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s