3, 2, 1… intrăm în acțiune!

Ne despart cam 2 săptămâni de începutul anului universitar. Eu încă sunt „full” cu toate – pregătesc deplasarea la Timișoara, cu Serile Filmului Românesc (SFR), și câte ceva pentru Centenarul Filmului Românesc – mai avem de făcut cam 20 de episoade și, ei bine, încerc să mă pun la punct și cu Asociația Studenților Jurnaliști, asta în timp ce-mi fac și treaba la muncă.

E o poveste frumoasă în spatele implicării mele în toate aceste activități, dar nu o pot povesti pe larg, aici, din motiv că am convenit cu ai mei colegi din asociație să facem texte medii, însă am voie să dau puține detalii. Let’s start!

Nerăbdătoare de ce avea să mă aștepte la Facultatea de Jurnalism, am început să caut pe internet cam tot ce se poate despre a fi jurnalist și despre cum pot fi un pic mai mult jurnalist în Iași. Entuziasmată, am început să dau scroll pe pagina de facebook a asociației. Recunosc, mă îndrăgostisem de niște tricouri galbene pe care le purtau studenții, pentru ca mai apoi să aflu ce era cu acele tricouri-voluntar. În momentul acela am acționat așa: like pe Facebook, follow pe Instagram și mesaj către ei despre cum m-aș putea înscrie – mă omora așteptarea. Între timp, până să înceapă facultatea, au organizat ei un concurs pe Instagram pe care mi-am dorit să îl câștig (că poate-poate sunt mai bine văzută și e mai ușor să devin una de-a lor), și mi-am rugat toți prietenii să dea like. Am câștigat – un tricou ASJ și șansa de-a intra în asociație.

Pentru că am devenit membru ASJ, am devenit și voluntar la Serile Filmului Românesc, cel mai fain festival dedicat în exclusivitate filmului românesc. Dar tot nu am timp să povestesc prea mult. Oricum, trebuie să trăiești măcar o dată experiența SFR pentru a ști despre ce vorbesc. Pe scurt – actori, interviuri, nopți albe, texte pe Facebook, comunicate de presă, poze și poze, live-uri și PR – marea iubire profesională. Am știut atunci că luasem cea mai bună decizie când m-am înscris în asociație. SFR-ul merită!

În vara lui 2018 a venit propunerea care avea să-mi schimbe studenția: Președinte ASJ. Am acceptat greu, din motiv că îmi era frică să nu dezamăgesc și să nu fac lucrurile greșit, să nu stric munca de 11 ani a unor studenți care au investit timp și suflet. Munca lui Andrei Giurgia, cel care mi-a speranță și m-a încurajat. Și da, noroc de Corina care îmi tot spunea că sunt în stare să fac singură asta. Ai nevoie de prieteni în facultate. Acum, sunt aici – după primul meu an de președinte, dornică de mai mult, mai experimentată, mai pusă pe treabă. Cine-i cu mine?

Am organizat alături de ai mei colegi, din asociație și din ARTIS, pe lângă Serile Filmului Românesc, și Centenarul Filmului Românesc, prima ediție a Festivalului de Psihanaliză și Film, Les Films de Cannes à Iași și, în premieră, primul meu proiect ca președinte: STOP! Ecran sau filă?  (la noi totul e cu film). Și am acumulat experiență cât pentru alți trei ani de facultate. Mi-am făcut prieteni, am ieșit din zona mea de confort, am mai trecut de timiditate și mi-am luat zborul. Vreau mai mult! De asta mi-am propus ca anul acesta să fac mai multe în ASJ și am două motive pentru care vreau să realizez asta: Știu că pot și am și echipa necesară cu care să le fac pe toate (plus că urmează curând și înscrierile) și pentru că îmi doresc ca ultimul meu an de facultate să fie epic, memorabil, să îmi fac până în iunie un bagaj de amintiri pe care să-l iau mereu după mine. Așa că, rugăminte: iubiți ASJ-ul așa cum îl iubesc și eu și pune-ți suflet în ce facem aici, pentru că voi fi fericită și mândră și ultimul an de facultate perfect.

Aveam eu o vorbă Așa Studenție la Jurnalism: o fugă continuă după subiecte pentru știrile, reportajele, relatările, interviurile ș.a.m.d de la facultate, o fugă continuă și la asociație, din drag pentru voluntari, implicare, devotament, pasiune, experiență și șansă. Prin implicare am descoperit că-mi place filmul românesc, am călătorit mult, am cunoscut actori și, mai ales, oameni, care m-au făcut să realizez câte lucruri frumoase pot face, de câte sunt în stare. Am scris mult, am muncit și m-am distrat, iar ASJ-ul a fost prima decizie înțeleaptă pe care am luat-o la facultate.

Dar vă zic, mai întâi găsiți echipa și oamenii faini cu care să lucrați și sigur veți iubi volunatriatul. Eu am găsit oamenii mei faini: Andreea, Diana, Corina, Andrei și toți cei lângă care nu mi-am șansa de a mă plictisi. Ei, și munca tot prin intermediul ASJ și SFR am obținut-o. Așa că, mai lucrez și în domeniu. Șanse și șanse. Poate fi și șansa ta, dacă nu, măcar să ai o echipă minunată în spate și amintiri și experințe.

Vă recomand să faceți voluntariat, fie în Asociația Studenților Jurnaliști, fie la Opinia Studențească, fie în altă ligă sau asociație de studenți. Experiențele de acest fel merită!

Acum, pregătim tricourile, ne încărcăm cu entuziasm, ne luăm doza necesară de energie și pozitivism și așteptăm nerăbători să-ncepem.  Primul pas – înscrierea voluntarilor. Curând.

P.S: Am promis un text mediu, dar ai mei colegi știu deja că nu mă pot abține.

P.P.S: Tricourile galbene erau de la SFR, dar acum, de când am venit eu sunt negre. Dar avem un festival întreg galben – Festivalul de Psihanaliză și Film.

Text de Lavinia Iuliana Molociniuc

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s