Cum să te pierzi în ce îți place

Miroase încă a vară cu toate că-i septembrie și mă aleargă grija începerii facultății. Vreau să vă  spun, mici jurnaliști care veniți curioși din urmă, cum a decurs anul I la facultate, în Iași, pentru mine. Aș fi vrut și eu să citesc despre asta și poate vă sunt de ajutor.

Pentru că totul era nou, am mers la Programul de Mentorat al Facultății de Litere. Mi-am exprimat curiozitățile firești. „Povestiți-mi cum e cu asociația asta.”, „Avem profi duri, incorecți, care fac politică în școli?, „Dar oameni pe care să-i îndrăgim?” sau „Hei, unde vom face practică?” ori „În care săli vom face cursurile?”. Imaginați-vă că practica de specialitate este una dintre cele mai relevante moduri prin care să învățați jurnalism, fără a pune la socoteală voluntariatul, care la mine funcționează ca un dispozitiv de evoluție personală și profesională (vă doresc același efect, în caz că aveți poftă să ajutați, să contribuiți la proiectele Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), ori să vă implicați prin alte astfel de programe, asociații etc. Îmi amintesc bine cum am început să le pun întrebări Laviniei și Andreei (fetele mici cu minți ascuțite care coordonează activitatea ASJ). Răspunsurile lor au fost oneste și mi-au dat entuziasm. M-am înscris în ASJ în octombrie și, după fiecare ședință de marți-seară, prin care discutam despre ce vrem să facem, ne cunoșteam și învățam cum să folosim o aplicație de editat ori un program sofisticat, intram în cămin cu chef să fac lucruri care să-mi îndulcească studenția.

M-am simțit, pentru prima oară, ca în familie de Crăciun, atunci când, invitând o parte dintre profesori în sala noastră de ședințe, am organizat o tradițională seară de colinde. Ha-ha, v-ați gândit instantaneu că sună plictisitor și că facem ca în gimnaziu? Nu, hai că vă lămuresc: „Radio, televiziune, / Domn, Domn să-nălțăm, / Noi suntem în acțiune, / Domn, Domn să-nălțăm” și bis. Adaptarea unor versuri la condiția noastră de studenți la jurnalism poartă meritele colegilor mai mari. Mai tărziu, am făcut parte din echipa care a organizat un proiect pe a cărui continuitate vrem să o vedem din toamnă, numit STOP! Ecran sau filă?.

În iunie, am devenit voluntar la festivalul de film românesc, unul organizat de asociația noastră și de ARTIS, o alta asemenea.  O să aflați voi mai multe despre Andrei Giurgia, care a înființat asociația în care noi ne transformăm azi din foști elevi în studenți pe bune. Tot el a organizat acum zece ani prima ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), luând numele asociației cu el ca organizator al acestui festival până în prezent. Ce credeți, în plină sesiune, eu mă învârteam ca membru organizator, alături de asociația mea, printre unii dintre cei mai tari actori sosiți la SFR. Am simțit cum munca mea de voluntar era apreciată zilnic de cineva și cum interacțiunea directă cu actorii mă făcea să uit de rușine și să-mi doresc mai mult ca totul să iasă bine. Cu alte cuvinte, am conștientizat rapid că fac parte din ceva important, că asta mă ajută să scap de timiditate și să lucrez mai mult la cum vreau să arate jurnalista Claudia peste ani.

Am reușit să îmi fac imagine despre cum să scrii în manieră reportericească în cele șase luni petrecute la Opinia Studențească, ziarul scris și editat săptămânal de studenți ieșeni, majoritatea de la jurnalism, dar nu numai. Eu mi-am ascuțit astfel spiritul de investigație, absolut necesar, aș spune eu, în postura de reporter.

Ca să închei și să vă las să reflectați, ei bine, anul I la jurnalism m-a frânt de oboseală în multe seri, dar nici că m-aș fi putut lipsi de ele. Căci m-am chinuit să scriu teme până la două dimineața și am cutreierat locuri în care nu credeam că am să mă bag până să fiu nevoită. Jurnalismul te crește precum o mamă și nu-ți dă voie să îngăimi nicio replică care să trădeze plictisul. Pentru că nici nu există o asemenea stare atâta vreme cât ești activ.

 

Text de Claudia Cociug

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s