Întâlnire ASJ cu Relu Tabără și Andreea Știliuc de la TVR Iași

Sâmbătă, 23 februarie, membrii Asociației Studenților Jurnaliștilor din Iași (ASJ) au luat parte la un atelier de lucru ținut de Relu Tabără, operator de imagine la TVR Iași, și Andreea Știliuc, jurnalist.

Pe parcursul celor trei ore de activitate, membrii ASJ au învățat noțiuni teoretice esențiale pentru utilizarea unei camere video, ca mai apoi să le pună în practică într-o sesiune de lucru.

În prima parte a activității, cei doi invitați au oferit informații despre setările camerei astfel încât,  imaginea să aibă mereu cea mai bună lumină. De asemenea, participanții au aflat cum se face încadrarea unei imagini, care sunt regulile ce trebuie respectate atunci când ești pe teren cu o cameră și cum să setezi lumina artificială într-o încăpere.

Exercițiu de încadrare a imaginii și de setare a luminii

Cea de-a doua parte a activității a însemnat verificarea capacităților studenților de a lucra cu echipamentul adus de invitați: o cameră de filmat, panouri de lumină artificială și un microfon. Voluntarii au fost coordonați de către cei doi invitați, astfel că Lavinia Molociniuc, președintele ASJ, a avut rolul de model pentru a arăta și partea practică a unei încadrări și a reglării luminozității, iar Diana Mihalaș, din departamentul PR, a luat locul operatorului, filmând întreaga scenă regizată. După ce au văzut cum se realizează un film de aproximativ un minut, cum este adăugat sunetul peste imagini și cum sunt tăiate scenele pentru a reda cursiv șirul întâmplărilor, voluntarii au discutat cu invitații despre greutățile întâmpinate de-a lungul anilor în carieră și despre momentele frumoase pe care le-au trăit ca operator și jurnalist.

Gândirea unui scenariu și realizarea unui montaj

Anul trecut am participat la acest workshop pe audiovizual și am rămas impresionată de munca din spatele camerei de filmat. Pe mine m-a ajutat activitatea de anul trecut să privesc altfel la televizor, să-i apreciez pe cei care fac posibilă transmiterea informațiilor pe „sticlă” și am considerat că va fi benefic același workshop pe audiovizual și pentru studenții din anul I, care sunt și membri ai Asociației Studenților Jurnaliști. Cred că a fost util pentru ei să afle cum să țină camera (sau telefonul), cum să urmărească lumina sau să încadreze personajul în imagine, de altfel, membrii asociației au avut șansa de a „improviza” un scenariu, de a filma, de a pune în scenă și de a monta produsul final. ”, Lavinia Molociniuc, președinte ASJ, departament PR.

„Andreea Știliuc și Relu Tabără sunt de departe niște profesioniști. Mi-au întrecut așteptările la workshop și asta pentru că nu au venit în fața studenților doar cu o prezentare și cu câteva repere teoretice, ci ne-au integrat, pentru câteva ore, în cadrul lor. Camera pe care au adus-o cu ei ne-a atins chipurile pentru o secundă. Am învățat să las emoțiile deoparte când camera e pe mine și, mai mult decât atât, am văzut câtă muncă e în spatele montajului unui clip. ”, Claudia Cociug, departamentul Proiecte.

ASJ organizează periodic ateliere de lucru cu jurnaliști din presa locală și națională. În edițiile trecute, au fost prezenți jurnaliști precum George Onofrei, Gina Popa sau Teodora Tompea.

ARTICOL DE DIANA NECHITA ȘI ANDREEA PÎSLARIU
FOTO: ADELINA GOROFTEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s