Miercuri, 7 noiembrie, începând cu ora 19.30, la Ateneul din Iași, a avut loc proiecția filmului „Coborâm la prima”, în prezența regizorului Tedy Necula și a actorilor Francesca Leonte, Dan Murzea și Adrian Păduraru. Pelicula, considerată a fi primul film inspirațional din cinematografia românească, a fost difuzată în prezența a peste 300 de spectatori, iar discuțiile din final au fost moderate de Andrei Giurgia.
„Filmul este o poveste inspirațională pe care o trăim zi de zi” au fost cuvintele lui Tedy Necula, o scurtă descriere a filmului adresată spectatorilor, înainte ca acesta să ruleze pe marele ecran din Sala „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.
Lungmetrajul prezintă printr-o serie de idei sensibile și realiste, poveștile de viață ale unor oameni blocați într-un vagon de metrou, nevoiți să interacționeze pe tot parcursul staționării. Acțiunea este plasată în dimineața de după incendiul de la Colectiv, aducând în prim-plan mai multe tipologii umane care se confruntă cu o parte dintre problemele secolului curent. Suferința provocată de moartea celor dragi, incertitudinea de a lua decizia corectă, divorțul, dorința de a depăși trecutul, efectele longevității, neîmplinirea dragostei, regretul, preocupările zilnice care sunt o piedică în atingerea fericirii, adolescența văzută prin prisma celor mari, credința, discriminarea, lipsa încrederii de sine au fost realități transpuse pe marele ecran.
Finalul peliculei, constituit din monologul preotului, personaj interpretat de Constantin Cotimanis, a ridicat sala în picioare prin sensibilitate. A urmat un lung moment de aplauze pentru trei dintre actorii prezenți, Francesca Leonte, Dan Murzea, Adrian Păduraru și pentru regizorul Tedy Necula.
La sesiunea Q&A, protagoniștii și regizorul au vorbit despre istoricul filmului, și-au exprimat opiniile în legătură cu parcursul lor pe durata filmărilor și au răspuns întrebărilor venite din partea publicului.
„Metroul s-a blocat semnificativ. Și am ales dimineața de după Colectiv pentru a ne aduce împreună. Cred că incidentul acesta a fost unul dintre momentele când noi, ca popor, am fost uniți”, a afirmat Tedy Necula. „Filmările lungmetrajului au durat doisprezece zile, din care șapte am filmat într-un vagon special creat de către oameni care au vrut să se implice în acest proiect”, a mai adăugat regizorul.
La final, publicul a fost supus unui exercițiu. „Aș vrea să vă uitați unii în ochii celorlalți, pentru că suntem în lume, așa cum suntem într-un vagon de metrou.”, le-a spus Tedy Necula oamenilor rămași în număr mare la sesiunea de Q&A.
Adus și vizionat în 30 de orașe din țară, lungmetrajul de debut a lui Tedy Necula, „Coborâm la prima”, s-a bucurat până acum de succes prin premiile care i-au fost acordate: Trofeul IPIFF 2018 și Premiul UPFAR-ARGOA pentru cel mai bun debut în filmul de lungmetraj indie de ficțiune.
Regizorul, în vârstă de 29 de ani, a intrat în lumea cinematografiei încă de la 12 ani, atunci când a jucat un rol în filmul „Noro” al lui Radu Gabrea. În prezent, Tedy Necula este autor de filme documentare și speaker motivațional.
Text: Claudia COCIUG
Foto: Corina Giurgia