„Doar cu facultatea nu faci nimic!”

Deja ne pregătim de un nou an universitar, aşadar, noi schimbări, noi provocări, prieteni noi, activităţi şi ieşiri în grup, noi evenimente, alte amintiri, alte excursii, dar acelaşi ASJ.

Poate simţi că nu faci mare lucru cu facultatea, că nu te ajută la nimic, poate vrei ceva mai mult, poate te sperie gândul că ești boboc în ale jurnalismului, dar nu te panica: Cei care au trecut prin ASJ simţeau aceleaşi lucruri și cu timpul, împreună, prin evenimentele organizate, prin invitaţii cu care s-au întâlnit, mulți dintre ei și-au dat seama – merită să faci voluntariat și e frumos, te ajută mult, îți oferă alte viziuni, întâlnești oameni noi de la care vei avea ce învăța, experimentezi și altceva, înveți să fii mai punctual, să respecți deadline-uri, să trimiți email-uri, să postezi pe site, să faci un proiect, să vorbești, să moderezi un eveniment și, cu siguranță, multe altele. Și dacă nu mă credeți, vă las mai jos un text care vă poate confirma că am dreptate. 

2015
Recrutări ASJ – 2015

Bună!

Mă numesc Ionuț și de ceva (mai mult) timp prefer ca oamenii să mă strige Teo (de la Teoderașcu, numele meu de familie). Sunt din județul Galați și, acum trei ani, m-am înscris la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) pe care am și absolvit-o anul acesta. În 2015 eram foarte entuziasmat că o să mă mut la Iași, că o să studiez la cea mai veche universitate din România și că o să încep să-mi construiesc viața departe de părinți. Pentru prima dată, urma să stau în apartamentul meu, să-mi mut lucrurile cum și când vreau eu – cu alte cuvinte, îmbrățișam și mai mult ideea de libertate. Și pentru că am nimerit fix la jurnalism, am decis să-mi condimentez studenția cu cât mai multe proiecte și activități. Din prima zi de facultate, am mers la cortul Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ) și le-am spus fetelor (erau doar fete la cort) că vreau să mă înscriu în asociație. Pe 1 decembrie 2015, seara, am participat la prima ședință. Inițial am mers din egoism, voiam să cunosc oameni, să-mi fac prieteni și să nu mă simt chiar lipsit de rădăcini, dar pe parcurs situația s-a schimbat. Decizia s-a dovedit a fi, în cazul meu, foarte inspirată. Uneori apăreau neclarități la facultate și în ASJ găseam ajutor, fie că era vorba de descifrarea orarului, de idei de reportaje și interviuri, de subiecte de știri, de păreri privind unele texte sau fotografii etc. Pe lângă asta, începusem chiar să-mi dezvolt noi abilități: să organizez evenimente mai mari sau mai mici, să fiu moderator la evenimente, să vorbesc în public (cu emoțiile cât mai stăpânite) și, totodată, mi-am stabilit fel de fel de relații și am cunoscut mulți oameni. După un an de ASJ, am fost ales președinte. Exact în același an, am ales să merg și la Opinia Studențească și, uite așa, al doilea an de facultate a fost mai mult decât plin. Responsabilitatea a fost mai mare, stabileam împreună cu ceilalți colegi noul calendar de activități și dădeam „socoteală” în fiecare săptămână la ședință.

2016
Recrutări ASJ – 2016

Să-ți spun sincer, de multe ori voiam doar Netflix și chill. Îmi doream să mă închid în cameră, să trag obloanele de la fereastră ca să fac întuneric, să-mi închid telefonul și să mă droghez cu seriale și filme. Uneori am făcut-o, recunosc (mă apuca mai ales în preajma sesiunii de examene), însă de prea puține ori. Când simțeam că nu mai pot, primeam câte-un telefon de la un membru ASJ sau mă auto-motivam – spunându-mi că am o echipă de coordonat – și, uite așa, ne apucam de noi proiecte. Acum îmi spun că am făcut bine, din toate proiectele m-am ales, pe lângă experiență și noi cunoștințe, cu amintiri tare faine. Cu asta am plecat, după trei ani, din Iași – cu o familie de ASJ-iști, cu fotografii din excursii la munte sau de la evenimente și cu lipsa regretului că n-am făcut-o. Ba am făcut-o și-am avut numai de câștigat.

Probabil acum abia aștepți să începi facultatea și, îți spun, uneori o să fii dezamăgit/ă (poate de facultate, poate de ASJ), însă decizia de continua și de a schimba ceva e doar a ta. Planurile nu sunt numai de scurtă durată, ci și de lungă durată. Pentru mine, ASJ a fost și este ceva de lungă durată și de aceea am luptat și am trecut cu bine peste toate deadline-urile. Nu dau sfaturi fără ca cineva să mi le ceară, deci rândurile de mai sus nu sunt sfaturi, ele doar expun, pe scurt, experiența mea mai mult decât genială din ASJ. Doar cu facultatea nu cred că ajungeam chiar la „nimic”, dar sigur ajungeam la „mai puțin”.

Îți urez o studenție cât mai productivă și plină de amintiri geniale și timp frumos!

Cu dor de ASJ,

Teo


Bună!

Teo, Asociația Studenților Jurnaliști îți mulțumește pentru proiectele la care ai lucrat până târziu în noapte, pentru evenimentele (mai mari sau mai mici) organizate, în stil perfecționist și cu profesionalism, pentru toate acele poze în care ne-ai surprins (pe noi, ASJ-iști) fericiți și energici, pasionați și „în acțiune” și, mai ales, mulțumim pentru curajul cu care ai acceptat să îndrumi aceste tinere generații, acești boboci în ale jurnalismului, pentru grija pe care ai avut-o ca noi să creștem (mai) frumos, din punct de vedere jurnalistic, bineînțeles, dar și mai frumos sufletește. 

2017
Recrutări ASJ – 2017

Am doar un an de facultate în spate și tot un an de ASJ, iar cea mai mare realizare de până acum este aceea de a rămâne să continui ceea ce ai făcut și tu aici – să sfătuiesc studenții care au același ideal ca noi, aceeași pasiune și același vis, să dau și eu socoteală la ședințe, să-mi justific activitățile, să-mi exprim recunoștința și mulțumirea către cei care ne vor călca curând pragul, să lucrez din nou la proiecte și să continui să fiu același PR (pentru că asta nu se va schimba), să dau telefoane, să trimit email-uri, să nu uit să-i întreb pe ceilalți cum mai sunt, ce mai fac și când o să trimită un nou articol pentru site, să-i conving pe voluntari să-și respecte deadline-urile și, cu simț de răspundere, să-și îndeplinească atribuțiile. Rămân să fiu ASJ. 

Preiau responsabilitatea, îmi asum orice risc și cu inima deschisă accept ideea de a fi eu ASJ și de a-i face și pe alții să fie parte din familie. Să urmez eu după tine la conducere poate fi o adevărată provocare – frumoasă și onorabilă. Tu ești de-al nostru, te vom reaminti cu drag și le vom spune noilor voluntari despre tine, iar ceea ce trebuie să faci tu este să ne iei cu tine, acolo departe și peste tot, adică. Să ne povestești frumos, oricând și să-ți amintești de noi, de recrutări, de Serile Filmului Românesc, de Centenar, de sala în care stăteam și puneam la cale următoarele proiecte, stabileam următoarele întâlniri și vorbeam despre… orice: jurnalism, profesori, ieșiri ca-ntre prieteni, orar și amintiri. 

 

Cu recunoștință,

Lavinia Iuliana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s