Erasmus, ON-ul studențesc

Mă gândeam demult la asta. Mergeam la ședințe, urmăream zilnic avizierul facultății și ascultam poveștile celor care se întorceau cu atâtea lecții învățate. Mi-au dat încredere și m-am decis. Dintr-o listă care nu oferea prea multe opțiuni, am ales Universitat de Lleida, Spania. Aveam emoții – urma să am parte de prima experiență Erasmus. Cinci luni în străinătate, în preajma unor oameni care vorbesc și gândesc în altă limbă decât cea pe care eu o așteptam, alături de oameni pasionați de jurnalism, dibuind aparate de filmat și descurcând cabluri, dar simțind că fiecare moment e o lecție pe care acasă poate nu aș fi primit-o.

 

Cum să faci și tu asta?

Mai presus de toate, cel mai bun sfat este să nu stai pe gânduri. Urmărește site-ul facultății ori întreabă-ți profesorii cum poți beneficia de o bursă de studiu. Profită de orice oportunitate, strânge din dinți și pleacă. Dacă te întorci, asta e decizia ta. Tot ceea ce trebuie să faci ca să beneficiezi de o bursă Erasmus e să înveți. Asta pentru că printre condiții se numără o medie mai mare de 7 și, bineînțeles, nicio restanță. După care găsești sprijin și îndrumare la Biroul de Relații Internaționale. Urmează multe hârtii de completat, drumuri la notar și la bancă. Ajungi să cunoști termeni economici și juridici, te lovești de birocrație și oameni îmbufnați, dar ai să reușești. Și, îți spun sigur, ai să uiți de toate când ții în mână o foaie pe care scrie „Dispoziție de plecare”.

4
The Lodge Lleida

Viața de student la 2887 de km depărtare

Printre zecile de foi pe care trebuie să le atașezi la dosar înainte de plecare e și un examen de limbă prin care dovedești că te vei descurca în străinătate. Pentru mine, evident, examenul a fost cel de spaniolă. Însă, fără doar și poate, aici se vorbește catalană. Un amestec de limbi romanice și germanice, o încâlceală, ceva ce sună a toate și a nimic în același timp.

Primul curs a fost la Magical Media, un loc aflat la 15 minute de mers pe jos dinspre Rectorat. Așezat pe o colină, lângă o clădire cu geamuri sparte și pereți crăpați, o hală imensă adăpostește toate materialele necesare studenților. O sală înaltă, cu pereți din ciment, puțin friguroasă, dar bine dotată cu sistem audio și video e sala de curs. Alte săli numite „Multicamera”, „Multimedia” sau „Dolby” au aparatura necesară pentru filmat, înregistrat sau montat secvențe audio și video. Toate la dispoziția studentului. Fiecare termen este explicat practic, fără prea multă teorie ori noțiuni inutile. Profesorii pun accent pe practică și lucru în echipă. De aceea, la fiecare materie avem grupuri și orare bine stabilite pentru a realiza tot felul de fragmente audio sau video.

Până acum, practica mea preferată a fost cea de la cursul de sunet, unde am creat ambient sonor: un saxofon a fost șuieratul unui tren, o pungă cu alune a devenit mișcarea roților, iar o bătaie cu degetele în palmă se auzea precum ploaia.

Rectorat
Rectorat, Universitatea din Lleida, Spania

Deși eu nu pot vorbi catalană, iar spaniola îmi dă de furcă uneori, colegii sunt răbdători cu mine și mă ajută mereu. Profesorii îmi permit să susțin examenele în spaniolă sau engleză și, nu de puține ori, au rămas după ore cu mine, doar să pot pricepe ce face mai exact programul explicat la curs sau când trebuie să apăs anumite butoanele. De când am ajuns aici, am văzut în fiecare săptămână filmul recomandat oră de oră de profesorul de la cursul de audiovizual. Tot de la început am auzit fragmente de radio, am citit articole de specialitate și am ascultat cât mai multă muzică pentru a-mi „antrena urechile”. Una dintre teme este realizarea unui interviu, iar eu am rămas surprinsă când profesoara ne-a spus: „Dacă telefonul vostru nu înregistrează bine, aveți aici reportofoane!” Sala de calculatoare e una propriu-zisă, cu zeci de computere și doi asistenți care sunt mereu acolo să-ți explice ceva ce nu ai înțeles. Sălile sunt moderne, iar fiecare student are propriul cont pe „Campus Virtual”, acolo unde încarcă toate temele sau discută pe forum cu profesorul și colegii.

 

Colegii mei din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași au reinițiat proiectul „OFF Studențesc” și printre mesajele publicate pe pagina de Facebook, o parte se referă la secretariat. Deși nici nu ar trebui să fac o astfel de comparație, este de la sine înțeles că diferența este uriașă, trebuie să spun că doamna secretară de aici e printre oamenii care mi-au oferit cel mai mult ajutor. De fiecare dată când am ajuns în biroul dumneaei m-a primit zâmbind, m-a rugat politicos să iau un loc pe scaun și mi-a explicat cu răbdare tot ce trebuie să fac în cele cinci luni cât voi fi aici. Am râs amândouă când, văzând că nu găsește cuvintele în engleză, am rugat-o să-mi explice în spaniolă, iar ea și-a lăsat ușurată umerii pe spătarul scaunului. Din cauza suprapunerii unor cursuri, a trebuit să fac unele modificări față de orarul inițial. Deși eu o rugam doar să mă ajute să rezolv situația, mie fiindu-mi indiferent ce curs voi urma, ea mi-a spus blând: „Bine, dar nu ar fi mai important să faci ce-ți place? Spune-mi, istorie, artă, literatură, ce te pasionează?”

Totul e bazat pe respect, dar e o libertate de exprimare puternic simțită în rândul studenților. Mie îmi va mai lua o vreme, probabil, să trec de bariere și să mă adresez profesorilor spunându-le Francesc, Imma sau Laura.

Orarul e lejer, dar asta doar pentru că ai multe lucruri de pus în practică. Cursurile variază între o oră și jumătate și patru ore, mereu după-amiază. Dimineața e pentru lucru în echipă și practică. Prezența este obligatorie, examenul final contează în proporție de 25%, în schimb munca individuală și de grup are majoritate.

2
The Lodge Lleida

Nu am vrut să fac o comparație între cum e aici și cum e acasă. Diferența e uriașă. La Iași primeam un punct în plus la nota finală pentru că veneam cu laptopul la curs, nu primeam răspuns atunci când aveam vreo nelămurire pentru că întrebările mele nu erau pertinente și prezentările Power Point erau cele care îmi dădeau nota finală, iar aici e cu totul diferit. De aceea îmi susțin colegii și prietenii și îi voi încuraja mereu să profite de orice oportunitate, să nu renunțe la propriile valori și să creadă că au un cuvânt de spus.


Surse fotografii: www.magical.cat și http://www.europapress.es

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s