Motor și acțiune pentru Centenarul Filmului Românesc

Conferința de lansare a ,,Centenarului Filmului Românesc” a avut loc sâmbătă, 3 februarie, ora 12:00, în sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu. Inițiatorii proiectului, Asociația ARTIS din Iași și Asociația Obștească MIA din Chișinău, au declarat în cadrul conferinței că își propun să organizeze o caravană a filmelor românești și, timp de un an, să proiecteze filmele în 100 de localități din România și din Republica Moldova. Printre invitații conferinței de presă s-au regăsit: Irina Margareta Nistor, Igor Cobileanski, Andrei Giurgia, Alexandru Ion Giboi, Daniel Șandru, Radu Botez, Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc, Doru Tompea și Andrei Apreotesei.

Unirea României cu Republica Moldova prin film

Cel care a deschis conferința a fost Andrei Giurgia, managerul de proiect, care a vorbit despre cum a luat naștere această idee ,,Am ajuns la Chișinău, m-am întâlnit cu Igor Cobileanski la o masă și atunci ne-a venit această idee: 100 de ani, 100 de filme, 100 de orașe”.

Regizorul Igor Cobileanski a spus cum va influența acest proiect românii de peste Prut și care sunt speranțele sale în legătură cu acesta. ,,Din păcate, doar Chișinăul mai are posibilitatea să urmărească filme românești astăzi. Nu există un sistem de distribuție care ar face posibil ca filmele românești să ajungă și în celelalte orașe. De asta ne dorim ca pe parcursul acestui an să facem cunoscute lumii filmele românești care au luat premii și la Cannes, și la alte festivaluri foarte cunoscute. Va fi un schimb de pelicule și vom avea ocazia să reafirmăm că facem parte din același întreg, din aceeași familie românească”, a declarat regizorul.

Viceprimarul Municipiului Iași, Radu Botez, a spus că pentru orașul Iași organizarea acestui eveniment este o onoare.

Daniel Șandru, coordonator al programului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași, le-a mulțumit organizatorilor și participanților la eveniment pentru interesul de care dau dovadă atunci când vine vorba de propagarea valorilor culturale românești ,,Centenarul Fimului românesc împlinește programul Centenarului Marii Uniri întrucât are o dimensiune națională și internațională și ne oferă prilejul să rememorăm modul în care s-a construit identitatea noastră ca români”, a adăugat Daniel Șandru.

Criticul de film Irina Margareta Nistor, ambasadorul proiectului, a declarat: ,,Filmele de dinainte 1989 sunt filme care nu au niciun fel de încărcătură ideologică sau bizară, ele se pot vedea în orice moment cu aceeași afecțiune. (…) Am decis ca fiecare peliculă în parte să fie însoțită de către un cineast”.

Prezent la eveniment, Alexandru Ion Giboi, directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, și-a exprimat laudele față de idea proiectului ,,Acest proiect, Centenarul Filmului Românesc, are toate ingredientele ce îl vor transforma într-o emblemă a acestui an. Mi-aș fi dorit să existe un Centenar al Științei, un Centenar al Culturii, dar încercăm să valorificăm ceea ce este”, a Alexandru Ion Giboi. De asemenea, conform organizatorilor, în cadrul proiectului „Centenarul Filmului Românesc” se va proiecta și filmul documentar ,,Marea Unire – România la 100 de ani”, realizat de AGERPRES.

Reprezentantul Universității ,,Petre Andrei” din Iași, Doru Tompea, a menționat că pentru el acest eveniment va fi o rememorare a copilăriei ,,Anii copilăriei mele erau plini de cărți, lecturi și filme. Cele 100 de filme, din care nu știu câte vor fi producții de până în 1989, cu siguranță că o să fie vizionate cu nostalgie de către generația noastră și cu multă satisfacție estetică de către tineri”.

Un alt susținător al proiectului este Andrei Apreotesei, directorul Ateneului din Iași, care a declarat următoarele: ,,Cred foarte mult în acest proiect, deoarece este un proiect ce uneşte instituţii şi oameni, care asigură o bună vizibilitate Iaşului şi care se înscrie în cadrul proiectelor foarte importante pe care oraşul le oferă”.

Episodul 1 din 100

Începând cu ora 16:00, cinefilii au putut viziona, la Ateneul din Iași, filmul ,,Afacerea Est” regizat de către Igor Cobileanski, iar la finalul acestuia a existat o sesiune de întrebări la care atât regizorul, cât și actorii Daniel Busuioc și Constantin Pușcașu au răspuns. Regizorul a precizat faptul că în momentul actual se lucrează a un scenariu pentru un film ,,Afacerea Vest”.

„Am fost mereu întrebat dacă va exista o continuare a filmului sau dacă va exista o «Afacerea Vest», dar am evitat mereu să răspund. Voi spune astăzi, în premieră, că se lucrează la «Afacerea Vest»”, a declarat regizorul.

Proiectul ,,Centenarul Filmului Românesc” are în vedere prezentarea a 100 de filme în 100 de localități cu 100 e invitați diferiți, începând cu luna martie a anului 2018. Din cele 100 de filme 85 de filme vor fi proiectate în România și 15 în Republica Moldova.

Foto: Ionuț TEODERAȘCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s