Cu ocazia aniversării unui deceniu de activitate, Asociația Studenților Jurnaliști a organizat vineri, 19 ianuarie 2018, gala aniversară intitulată „Zece ani de 10”. Evenimentul a avut loc la Ateneul din Iași, iar printre cei care ne-au onorat cu prezența se numără foștii membri, profesorii universitari, dar și voluntarii care activează în prezent. Invitații speciali ai galei au fost jurnalistul Mihai Tatulici și directorul general AGERPRES, Alexandru Giboi.
Lansare de carte la Ateneu
Evenimentul a debutat cu lansarea cărții „Am un interes personal: România”, scrisă de jurnalistul și scriitorul Mihai Tatulici. Volumul conține o radiografie a ultimilor 100 de ani din istoria modernă a statului român. Se analizează, pe de o parte, funcționarea instituțiilor statului și, pe de altă parte, abaterile de la o factură psihică unitară a națiunii române.

„Mihai Tatulici cunoaşte România în profunzimea ei şi nu o cunoaşte pentru că a dirijat jurnalişti care au mers pe teren, ci pentru că este cel care a cunoscut România profundă, România adevărată şi care este în stare la momentul ăsta să ne ofere un tablou şi probabil şi un diagnostic al stării în care suntem. Este cel care a bătut la pas satele uitate ale României profunde, oraşele mici cu toate mentalităţile, cu observaţii extrem de fine (…) După ce închizi ultima pagină, ai un sentiment de participare la un spectacol apocaliptic. Un tablou al României reale, înspăimântător, dar în fapt, foarte adevărat. Mihai Tatulici cunoaște România în profunzimea ei”, a subliniat prof. univ. dr. Daniel Condurache.
Mihai Tatulici a precizat că pentru a deveni un ziarist celebru este nevoie de foarte mult talent, iar el a ajuns să înțeleagă societatea din ziua de astăzi, din greșelile din care a avut de învățat de când lucrează în presă.
„Mă scoate din minţi prostia conducătorilor noştri, agramatismul şi lipsa lor de respect faţă de cetăţean. În egală măsură mă scot din minţi prostia majorităţii naţiunii noastre, mârlănia şi lipsa de igienă ale aceleiaşi naţiuni din care fac parte”, a spus în încheiere Mihai Tatulici.
Gala „Zece ani de 10” a început la ora 18:00, iar pe parcursul a două ore, moderatorul evenimentului, Andrei Giurgia, a prezentat câteva imagini care au surprins momentele și etapele prin care a trecut asociația de-a lungul timpului. „A trecut un deceniu cu emoții și speranțe, nu știam atunci cum va evolua această asociație, de cine vom fi susținuți și cum vom rezista. Nici nu ne gândeam cum va arăta aceasta peste zece ani, nu credeam că vom prinde acest moment. Ne doream să construim evenimente, întâlniri, dezbateri cu jurnaliști, să comunicăm mai bine. Vreau să cred că în acești zece ani am reușit aceste lucruri. Eu m-am format în Asociația Studenților Jurnaliști, pe lângă ce am învățat de la cadrele didactice, aceasta m-a ajutat să mă dezvolt foarte mult”, a menționat președintele onorific al asociației, Andrei Giurgia.

Diplomă de aniversare primită din partea Primăriei Iași
Prof. univ. dr. Daniel Șandru, cel care coordonează departamentul Centenar în cadrul Primăriei Muncipiului Iași, a înmânat asociației o diplomă de aniversare din partea Primăriei. „E o onoare pentru mine să ofer din partea domnului Mihai Chirica diploma de aniversare cu ocazia sărbătoririi a zece ani de activitate. M-am bucurat foarte mult să pot lucra cu toată asociația încă din 2014. Un fragment din Centenar reprezintă cei zece ani ai voștri. Eu vreau să vă mulțumesc pentru că peste tot unde am lucrat împreună am reușit să facem lucruri importante”, a remarcat acesta.

Pe ecran au derulat imagini de la activitățile pe care le-au organizat membrii asociației pe parcursul celor zece ani, proiectele importante care au reușit să le aducă în prim-plan, cum ar fi: dezbaterea „Presa – o afacere din cuvinte”, unde invitații speciali au fost jurnaliștii Sanda Nicola, Liviu Iolu, Răzvan Ionescu și Mihai Tatulici; Journalism Summer School 2007; întâniri cu jurnalișii din media națională, printre care Lucian Mândruță, Cătălin Măruță, Robert Turcescu, Mihai Sturzu, Toader Păun, Mircea Toma, Stelian Tănase, Adelin Petrișor, Carmen Avram, George Hari Popescu, Cristian Tudor Popescu, Dan Negru sau Moise Guran.
Discursurile cadrelor didactice
Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel a subliniat faptul că asociația a semnat Volumul „Împotriva derivei. Volum omagial Stelian Dumistrăcel ’80. Cu 30 de scrisori către revista TIMPUL”. „Au publicat un volum care m-a luat prin surprindere și am încercat să arăt nu ca un activist ,ci ca un analist în toate relațiile cu studenții. Proiectul «Ce mai faci, profesore?» , colindele ne-au arătat că profesorii pot fi mai aproape de studenți. Să știți că tot atâta nevoie are profesorul de studenți pe cât se pare că are și studentul de profesor”, a spus domnul profesor în discursul lui.
Cel care a participat și la lansarea asociației în urmă cu un deceniu, prof. univ. dr. Daniel Condurache, a precizat: „Asociația trebuie să fie zona de fugă a unei facultăți care este destul de îmbătrânită și care are părțile ei ruginite. De aceea m-am minunat de fiecare dată de cât de inventivi și ingenioși ați fost și v-ați găsit loc în așa fel încât să fiți relevanți într-un spațiu în care e atât de greu să fii relevant, în care relevanța este o chestie de valoare. Asociația asta îmi arată ceva, cât de important este un om. Pentru asta vă admir.”

Prof. univ. dr. Doru Tompea, persoana care a susținut asociația încă de la început, a adus în atenția tuturor, motivele pentru care sediul asociației se află la Universitatea „Petre Andrei” din Iași: „Am fost de la început alături de această asociație, instituțional vorbind, pentru că, țintele sale și proiectele ne-au captivat și am considerat că în mediul academic trebuie să fii solidar cu asemenea asociații”.
Amintirile foștilor membri
Anamaria Popa și-a reamintit de anii în care a fost membră ASJ și a împărtășit trăirile ei: „Am în mână prima legitimație de la primul eveniment pe care am păstrat-o cu drag și mi-am amintit ce făceam în urmă cu zece ani. Felicitări pentru felul în care ați reușit să țineți steagul sus, sunt atâtea evenimente extraordinare pe care le-am văzut în imagini și vreau să spun un sincer mulțumesc. În urmă cu zece ani învățam ce înseamnă lucrul în echipă, ce înseamnă să fii proactiv, ce înseamnă leadership.”

Corina Giurgia, PR al asociației încă din 2008, a menționat că: „Îmi doresc ca asociația să crească la fel de frumos. Cred că tot ce am învățat aici, cam 80%, face parte din ceea ce sunt ca om.”
În continuare, președintele actual al asociației, Ionuț Teoderașcu, a ținut un discurs în fața celor prezenți și i-a chemat alături de el pe toți membrii ASJ. „Când vii la facultate, îți aduci cu tine și stereotipurile. Te limitezi în cuvinte, fapte și gesturi. Credeam că voi da peste o atmosferă friguroasă, cu oameni reci, ceva diferit față de căldura din liceu, de acasă. Ei, colegii ASJ-iși, au spulberat aceste stereotipuri și m-au ajutat, în primul rând, să mă acomodez cu studenția ieșeană. Pentru mine ASJ înseamnă echipă”, a declarat Ionuț Teoderașcu.

Invitații speciali ai Galei
Jurnalistul Mihai Tatulici, cel care a participat și la evenimentul de lansare al asociației, a menționat:
„Această asociație e vie, are dictatorul ei. Secolul al XXI-lea e secolul care aruncă la o parte morala și etica și ia cea mai mare parte din consistența meseriei de jurnalist. Eu vreau să vă spun că nu am încredere în viitorul presei românești și nici în cea mondială, dar am încredere în ASJ”
Spre finalul evenimentului, a avut loc și o dezbatere în ceea ce privește starea actuală a presei, moment în care, Mihai Tatulici a venit cu un sfat pentru voluntarii din asociație: „Faceţi anual un exerciţiu de presă, unul print, altul video. Alegeţi orice subiect care credeţi că e important pentru populația României și aduceţi o dată pe an aceste produse de presă. Adunaţi oamenii de presă în România, la Iaşi, şi transformaţi Iaşul în capitala jurnalismului românesc”, a spus acesta.

„Ştiţi cine face noua presă? Toată planeta, toţi proştii, toţi tâmpiţii, toţi derbedeii, toţi şoferii de tir, toţi dansatorii de step, toţi cântăreţii de muzică uşoară cu şapte sau zece clase. Toţi ăştia sunt liderii noii prese. În fiecare zi vezi câte o nebunie. Trei milioane de like-uri, şapte milioane de draci îngheţaţi. Rezultatul moare ca un fum a doua zi. Ştiţi ce e asta? Asta e boala societăţii moderne”, a menționat Mihai Tatulici.
La rândul său, directorul general AGERPRES, Alexandru Giboi, a subliniat faptul că meseria de jurnalist este la fel de serioasă ca cea a unui medic sau avocat, iar responsabilitatea jurnalistului este una uriașă și că „ajungem să credem că, dacă scrie ceva într-un ziar sau pe o pagină de Facebook, atunci este chiar adevărat”.

„E bine să înţeleagă toţi jurnaliştii, tineri sau bătrâni, că prin orice cuvânt pe care îl scoateţi pe gură influenţaţi un om. Prin orice cuvânt pe care îl aşterneţi pe hârtie influenţaţi un om. Minim un om”, a declarat Alexandru Giboi.
În memoria celor care ne-au fost alături, s-a ținut și un moment de reculegere pentru profesorii de la Jurnalism care nu mai sunt printre noi.

Tot în cadrul evenimentului a fost proiectat și trailer-ul filmului documentar realizat de AGERPRES, care va fi lansat pe 22 februarie, intitulat „Marea Unire – România, la 100 de ani”.
La finalul Galei „Zece ani de 10”, toți profesorii, foștii și actualii membri au fost premiați pentru munca depusă de-a lungul anilor.

În continuare, la Ateneul din Iași, ieșenii pot admira, până la finalul lunii, expoziția aniversară a Asociației Studenților Jurnaliști.
