Capitole din anii 2013-2018

În ultimii cinci ani, prin Asociația Studenților Jurnaliști au trecut zeci de generații, iar împreună am reușit să organizăm zeci de proiecte și reușita lor ne-a motivat să ajungem aici.

Așadar, pe 14 noiembrie 2013, în Sala Ferdinand a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Adelin Petrişor a fost alături de studenții și cititorii ieșeni, pentru o discuţie despre ultimul său volum „Ţara cu un singur gras”.

Tot spre finalul anului 2013, Cristian Tudor Popescu a venit la Iași pentru a le vorbi studenților de la Jurnalism despre „Peisajul media românesc actual”.

Și pentru că în prag de sărbători, ne consumăm toată energia asupra proiectului „Şi eu vreau să zâmbesc de sărbători”, în 2013 ne-am focalizat atenția spre patru frați orfani din Bălteni, jud. Vaslui. I-am putut ajuta cu lemn de foc şi câteva pacheţele cu alimente pentru Crăciun.

Realizarea suplimentului revistei de cultură contemporană TIMPUL a fost un proiect desfășurat atât în luna mai a anului 2014, cât și în 2015. Aceasta a cuprins interviuri cu invitații festivalului „Serile Filmului Românesc”, reportaje sau relatări de la evenimentele care au avut loc în timpul festivalului.

La începutul lui 2015, echipa ASJ a mers în tradiționala excursie la Gura Humorului. Zăpadă, jocuri, bulgăreală și muuultă distracție.

În 2016 a avut loc prima ediție a evenimentului „Scriitorul lunii” care l-a avut ca invitat special pe scriitorul Dan Lungu. Ideea face parte din proiectul mare „Șezi blând și citește”. Aceasta a dat startul întâlnirilor cu scriitori ieșeni și nu numai.

În luna februarie , în cadrul aceleași campanii, a fost invitat scriitorul Cătălin Mihuleac. „America de peste pogrom”, a fost și cea de la care a pornit o dezbatere sinceră despre trista istorie a Iașului în ceea ce privește comunitatea evreiască.

În martie 2016 a avut loc prima ediție a proiectului „Ce mai faci, profesore?” la care a participat prof.univ. dr. Stelian Dumistrăcel. Ne-am propus de la bun început să rupem barierele dintre profesori și student și să îmbunătățim această relație. A fost o seară emoționantă, în care am stat la povești, am văzut și am auzit din amintirile profesorului care promovează un respect aparte pentru limba română.

Tot în aceeași lună ne-am bucurat de prezența scriitorului, eseistului și jurnalistului Cristian Teodorescu, în cadrul celei de-a III-a ediții a „Scriitorului lunii”.

În a doua ediție a proiectului „Ce mai faci, profesore?”, am avut-o ca invitat pe doamna Daniela Gîfu, cadru didactic la Facultatea de Litere, Jurnalism. Studenții prezenți au pus întrebări, au ascultat din poveștile profesorului și au notat sfaturi pentru carieră.

Aprilie 2016 a fost luna în care a luat naștere evenimentul „Zilele Jurnalismului Local”, în cadrul căruia jurnalistul George Onofrei a susținut un workshop, împreună cu studenții de la Jurnalism. Tot atunci, Teodora Tompea (Jurnalist Digi 24 Iaşi), a vorbit despre televiziune, etica jurnalistică şi actualitate locală. A doua zi a proiectului a fost despre starea presei locale, cu profesori de la Jurnalism, jurnalişti ieşeni, manageri de proiecte media şi studenți.

Bogdan Suceavă a fost invitatul lunii noiembrie 2016, la evenimentul „Scriitorul lunii”. Tema discuției a fost cartea  „Noaptea când cineva a murit pentru tine”.

Tot în 2016, printre cursuri și seminarii, ne-am gândit să adresăm întrebarea „Ce mai faci, profesore?” lectorului univ. dr. Adi Hazaparu. Seara de joi, 24 noiembrie, a fost animată de amintiri frumoase, de zâmbete, de multe descoperiri și, de ce nu, de noi percepții.

În preajma sărbătorilor de iarnă, am cumpărat alimente pentru copiii de la secția de oncologie din Spitalul Județean de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria”. Acest lucru a fost posibil prin organizarea a doua seri de spectacol, unde participanții au putut dona alimente, jucării sau bani.

În 2016 am fost premiați la Palatul Victoria pentru activitățile desfășurate în cadrul proiectului „Iași, capitala renașterii naționale”, organizat la Iași în perioada 14-16 decembrie de Departamentul Centenar din cardul Guvernului României. O experiență unică, din care am avut o satisfacție profesională, care ne face să continuăm în a organiza evenimente deosebite.

Ziua de 16 martie 2017, am marcat-o ca fiind „glorioasă”, căci în cadrul întâlnirilor ASJ l-am avut ca invitat pe omul de televiziune, Dan Negru. Dacă e să ținem minte măcar un lucru din toate cele spuse de omul de televiziune, credem că ar fi acesta: „nu televizorul este cel care trebuie să educe, ci familia și școala”.

În ultima zi a lunii martie, ne-am întâlnit cu scriitorul Florin Irimia, pentru a discuta despre „Misterul mașinuțelor chinezești”. Am povestit cu drag despre mistere, mașinuțe, părinți și amintiri frumoase. Timp de aproximativ două ore, am evadat din traficul ieșean și am pășit cu nostalgie printre portretele copilăriei noastre, iar scriitorul lunii martie ne-a fost ghid.

În anul 2017 „Zilele Jurnalismului Local” s-a desfășurat pe parcusul a două zile: în prima zi, Andreea Ignat și Gina Popa au susținut câte un workshop cu și despre scris, iar în a doua zi, a avut loc dezbaterea pe tema „Presa pe hârtie versus presa pe internet”, unde au fost invitați lect. univ. dr. Alexandru Lăzescu, Robert Ferenț și Alina Cojocaru.

Pe 28 aprilie 2017, am avut oportunitatea de a-l cunoaște pe unul dintre cei mai obiectivi jurnaliști români – Moise Guran. A fost o întâlnire informală în care am primit și o recomandare de lectură: „Război informațional”

Cea de-a șaptea ediție a Scriitorului lunii l-a adus în fața cititorilor pe scriitorul ieșean Florin Lăzărescu. Acesta a discutat, alături de public, pe marginea cărții „Lampa cu căciulă”, apărută în anul 2009, la Editura Polirom.

Pe 19 august 2017, l-am omagiat pe Profesorul Stelian Dumistrăcel cu o carte-reverență, „Împotriva derivei. Volum omagial Stelian Dumistrăcel ’80. Cu 30 de scrisori către revista TIMPUL”, publicată la Adenium. Volumul este o inițiativă a Asociației Studenților Jurnaliști din Iași și vine ca o reverență pentru Profesorul Stelian Dumistrăcel, care a format generații de studenți de la Jurnalism în ceea ce privește discursul jurnalistic.

Iar în toți acești ani, festivalul „Serile Filmului Românesc” a ajuns la a noua ediție, care va avea loc în iunie 2018. De-a lungul anilor a reușit să fie unul dintre cele mai reușite festivaluri din țară. Scopul proiectul a fost încă de la început de a promova în rândul studenţilor şi cinefililor, cele mai bune producţii cinematografice realizate de regizori români.

Iar acum, după zece ani plini de momente unice, nu putem spune decât că suntem mulțumiți de ceea ce am reușit să facem, dar nu îndeajuns încât să ne oprim. La început de 2018, organizăm Gala „Zece ani de 10”, cu promisiunea că vom vorbi despre ea și la următoarea aniversare.

Un gând despre „Capitole din anii 2013-2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s