De la idei studențești la proiecte pentru comunitate (2007-2012)

Acum un deceniu, câțiva studenți de la Jurnalism puneau bazele unei organizații care să le reprezinte interesele în domeniul cultural ieșean, dincolo de orele de curs. Așa s-a născut Asociația Studenților Jurnaliști din Iași. Și-au făcut apariția pe scena studențească din oraș pe 26 aprilie 2007, la Ateneul din Iași, în cadrul evenimentului-dezbatere Presa – o afacere din cuvinte, unde invitații speciali au fost jurnaliștii Sanda Nicola, Liviu Iolu, Răzvan Ionescu și Mihai Tatulici.

 

Ziua de 6 mai 2007 i-a adus împreună pe studenții ieșeni și pe jurnalistul Robert Turcescu, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, UAIC din Iași. Evenimentul Presa: cîine de pază sau armă de şantaj, din cadrul FeStudIs  organizat sub forma unui seminar, a adunat peste 600 de studenți din mediul universitar ieșean.

Între 22-28 august 2007, stațiunea Costinești a găzduit prima ediție a Journalism Summer School, o școală de vară pentru studenții de la jurnalism din Cluj și din Iași. Jurnaliști din media națională, printre care Lucian Mândruță, Cătălin Măruță, Robert Turcescu, Mihai Sturzu și Toader Păun au oferit din trucurile și lecțiile lor de viață profesională. Ediția a doua a acestui proiect a fost posibilă între 25 august – 1 septembrie 2010, când o serie de alte training-uri și ateliere de lucru au fost susținute pentru studenții participanți de către jurnaliștii Sanda Nicola, Liviu Iolu, Mihai Tatulici, Toader Păun, Florin Ghioca, Petrișor Obae, Laurențiu Mihu și Radu Naum.

La început de noiembrie 2007 s-a desfășurat festivalul Studențiada, iar ASJ a organizat, dezbaterea Jurnalistul, între presiune politică şi profesionalism. Întâlnirea a fost posibilă și datorită sprijinului Uniunii Naționale a Studenților din România (UNSR), invitatul special fiind Rodica Culcer, director al Direcției de Știri a TVR.

Tot în cadrul festivalului studențesc a avut loc și întâlnirea cu jurnalistul Mircea Toma ( inițiatorul Agenției de Monitorizare a Presei și membru fondator al Academiei Cațavencu), creionată în jurul unor „afecțiuni” de care suferă presa românească. La evenimentul Patologia presei autohtone, de pe 9 noiembrie au participat peste 200 de studenți, de la mai multe facultăți ieșene.

Sâmbătă, 1 noiembrie 2008, Florin Piersic a discutat cu studenții ieșeni. La Ateneul din Iași, marele actor a răspuns curiozităților și întrebărilor studenților care au participat la întâlnirea De vorbă cu Florin Piersic,

Pe 10 decembrie 2008, jurnalistul Stelian Tănase a fost prezent la Iași, cu ocazia proiectului intitulat Relaţia dintre scriitor şi jurnalist. Stelian Tănase este, de asemenea, scriitor, eseist, realizator de televiziune și analist politic român.

Timp de aproape o lună, între 7 mai – 3 iunie 2008, ASJ a organizat o campanie împotriva discriminării rromilor. SO KERES? a fost realizat în colaborare cu Laboratorul Multimedia Ringier, Agenţia pentru Sprijinirea Studenţilor (ASS) şi Casa de Cultură a Studenţilor (CCS). În cadrul unui marș prin oraș, membrii au purtat tricouri cu mesajul campaniei și au împărțit materiale de informare, care să accentueze ideea de egalitate înttre etnii printre studenții mediului universitar ieșean.

În apropierea Crăciunului, membrii ASJ au creat o tradiție din a colinda profesorii de la Departamentul de Jurnalism. ASJ Colindă din 2008 în câteva imagini.

Jurnalista Sanda Nicola a revenit la Iași, alături de studenții ASJ în 2009, între 21 și 23 februarie, când a susținut un training, Training TV: Redacţia de ştiri şi tehnici de vorbire.

 

 

Începând cu 23 martie 2009, sprijiniți de Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, membrii asociației au demarat proiectul Autismul în cuvinte. Campania de informare cu privire la problemele copiilor care suferă de autism s-a desfășurat sub forma unor conferințe zilnice, susținute de asociația Încă o șansă, menite să aducă informații cadrelor didactice și părinților care se confruntă cu acestă provocare.

 

Cârcotașii la Iași a fost o întâlnire-dezbatere între studenții de la Jurnalism și echipa întreagă a emisiunii Cronica Cârcotașilor. Pe 8 mai 2009, în Aula Magna a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, s-a desfășurat dezbaterea Divertismentul de televiziune în secolul XXI, cu ocazia lansării volumului semnat de Mihai Găinușă, Povestiri mortale.

 

 

Relația asociației cu omul de radio Toader Păun a continuat fructuos și în luna iulie a anului 2009. O serie de studenți ASJ au participat la ateliere de lucru în cadrul practicii de la Radio Europa FM, București.

Luna mai a anului 2010 a venit cu prima ediție (12-14 mai) a festivalului Serile Filmului Românesc, organizat pe atunci în cadrul festivalului studențesc FestudIS. În afară proiecțiilor de film, au mai fost desfășurate discuții și conferințe în jurul invitaților speciali: Tudor Giurgiu, Florin Șerban și Igor Cobileanski.

Anul universitar 2010-2011 a avut un debut deosebit. Primul eveniment, de pe 19 octombrie, l-a avut drept protagonist pe jurnalistul Adelin Petrișor. Acesta și-a lansat cartea Războaiele mele în Sala Senat de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Au fost prezenți peste 200 de studenți, stăteau chiar și pe hol pentru a asculta opiniile invitaților prof. univ. dr. Daniel Condurache și  lect. dr. univ. Alex Savitescu.

ASJ s-a remarcat și în domeniul muzical. Pe 24 noiembrie 2010, ASJ a organizat, cu sprijinul Universității Petre Andrei din Iași, concertul de lansare al albumului 12 PORȚI, al trupei Iris.

Verile nu înseamnă doar vacanță. În august 2011, o parte dintre membrii asociației au participat la o practică de vară la București. În timpul acestei vizite, studiourile Televiziunii Române din capitală au fost deslușite de către profesioniștii care lucrează la TVR pentru studenți.

În noiembrie 2011, vreme de două zile, studenții din ASJ au discutat despre reportaj cu jurnalista Carmen Avram (realizator În Premieră), totul sub egida training-ului  În culisele reportajului de la A la Z.

Între 15 și 16 decembrie 2012, jurnalistul George Hari Popescu a susținut un training pe tema Jurnalistul între online și offline pentru membrii asociației.

Acestea au fost doar câteva dintre proiectele și evenimentele pe care le-au pus la cale membrii Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ) din Iași  în perioada 2007-2012, alături de parteneri, instituții și colaboratori media atât pe plan local, cât și pe plan național.

 

Un gând despre „De la idei studențești la proiecte pentru comunitate (2007-2012)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s