Îl omagiem pe Profesorul Stelian Dumistrăcel cu o carte-reverență, publicată la Adenium

Lansare de carte ASJ: „Împotriva derivei. Volum omagial Stelian Dumistrăcel ’80. Cu 30 de scrisori către revista TIMPUL”

Sâmbătă, 19 august 2017, va fi lansat volumul „Împotriva derivei. Volum omagial Stelian Dumistrăcel ’80. Cu 30 de scrisori către revista TIMPUL”, semnată de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași. Volumul este o inițiativă a Asociației Studenților Jurnaliști din Iași și vine ca o reverență pentru Profesorul Stelian Dumistrăcel, care a format generații de studenți de la Jurnalism în ceea ce privește discursul jurnalistic.

Evenimentul de lansare va avea loc în incinta librăriei Cărturești din Palas Mall pe 19 august, începând cu ora 17.00.

Invitații evenimentului: prof. univ. dr. Dan Stoica (Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași) și Violeta Cincu (jurnalist).

Moderator: Andrei Giurgia (jurnalist).

Asociația Studenților Jurnaliști, despre proiect:

Ne dorim ca acest volum să vină ca o mulțumire din partea studenților de la Jurnalism pentru toată dăruirea și pasiunea cu care Profesorul Stelian Dumistrăcel vine de fiecare dată în fața catedrei și ne vorbește despre limba română și discursul jurnalistic. Credem cu tărie că Profesorul nostru este unul dintre cei mai importanți lingviști la ora actuală. Ne mândrim că suntem sau că unii dintre noi au fost studenții Domniei Sale și evenimentul este și o invitație deschisă pentru a-l sărbători chiar de ziua de naștere. Dincolo de ceea ce ne-a predat ca teorie la Jurnalism, Profesorul Stelian Dumistrăcel ne-a transmis o anumită stare și un fel de-a fi al studentului în continuă căutare.”

Despre carte

Volumul a ambiţionat să aducă în atenția cititorului activitatea unuia dintre cei mai importanți lingviști şi publicişti ai momentului din ţara noastră, din perspectiva specialiştilor, dar şi a foștilor sau actualilor săi studenți. În cei aproape șaizeci de ani de activitate ştiinţifică şi didactică, Stelian Dumistrăcel s-a impus în domeniile dialectologie, stilistică, etnolingvistică, pragmatică lingvistică ş.a.; la Iași, a pus bazele unei școli de cercetare doctorală de orientare coșeriană, confruntând „tehnica liberă a vorbirii şi discursul repetat”. Punând accentul pe activitatea sa publicistică, „miezul” acestui volum este constituit de treizeci de articole apărute în Revista de cultură contemporană „Timpul”, cărora li s-a adăugat o selecţie de interviuri şi articole publicate în alte diverse periodice, dar, la aniversare, şi testimoniale care îl prezintă pe Stelian Dumistrăcel și din postura dascălului preocupat atât de fenomenele limbajului, cât şi de problemele comunicării, din perspectivă larg interdisciplinară.

Despre omagiat

Stelian-Traian Dumistrăcel (n. 19 august 1937, Zvoriștea, Suceava) este, din 1958, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Filialei Iași a Academiei Române. Din 1996, anul înființării Departamentului de Jurnalistică și Științele Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, susține cursuri de limba română (fonetică, gramatică, vocabular) și de stilistică și retorică, din perspectiva pragmaticii comunicării. A publicat, în calitate de autor și coautor peste trei sute de titluri (volume, studii, recenzii etc.) și aproape o mie de articole în periodice culturale și în presa cotidiană. Printre cele mai cunoscute volume se numără „Influența limbii literare asupra graiurilor dacoromâne” (1978), „Lupta în jurul literei â și demnitatea Academiei Române” (1993), „Până-n pânzele albe. Expresii românești. Biografii – motivații” (1997, 2001), „Limbajul publicistic românesc din perspectiva stilurilor funcționale” (2006), „Discursul repetat în textul jurnalistic” (2006) ș.a.

Despre ASJ

Asociația Studenților Jurnaliști (ASJ) există din 2007 și reprezintă interesele studenților de la specializarea Jurnalism și Științele Comunicării de la Facultatea de Litere a Universității „Al.I. Cuza” din Iași. Din 2009, ASJ inițiază, promovează și organizează evenimente și proiecte de interes local și național în domeniul mass media, cinematografie și educație prin cultură.

Parteneri: Cărturești Iași, Cake Expert

Parteneri media: AGERPRES, TVR Iași, Viva FM Iași, Radio HIT, Iași TV Life, Ziarul de Iași, Iași FUN, Evenimentul Regional al Moldovei, Radio Iași

Link event facebook, aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s