Moise Guran: „Ești conștient că ai realizat ceva pe deplin corect atunci când pui capul pe pernă și ești mulțumit cu tine însuți.”

În după amiaza zilei de 28 aprilie, peste 60 de studenți și profesori au venit, în Aula Magna „Mihai Eminescu” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pentru a-l întâlni pe jurnalistul Moise Guran. Acesta a acceptat invitația membrilor Asociației Studenților Jurnaliști și a împărtășit cu cei prezenți momente cheie ale evoluției jurnalismului din ultimele două decenii sau aspecte privind schimbările din societate.

Discuția a avut ca punct de sprijin Importanța specializării în Jurnalism și a continuat printre întrebările adresate de public pe parcursul celor două ore. S-au atins subiecte privind atât meseria de jurnalist, dar mai cu seamă, necesitatea de a fi cinstit și corect în munca depusă. „Ești conștient că ai realizat ceva pe deplin corect atunci când pui capul pe pernă și ești mulțumit cu tine însuți, când nu banii sau beneficiile materiale te ghidează”, a spus jurnalistul. Întrebat dacă etica și „coloana vertebrală” sunt construite prin efort, acesta a afirmat că răspunsul se află în fiecare om, limitele fiind cunoscute doar de acesta. „Respectarea unei etici te poate salva până la un punct. Generațiile viitoare se vor confrunta cu dileme «Cui îi folosește informația asta?» într-o eră a audiențelor, a clickbait-ului, iar răspunsurile nu vor fi ușoare!” În opinia sa, tinerilor din România nu le lipsește nimic pentru a avea succes și a se dezvolta în aceeași măsură cu cei din alte țări, fiecare având șanse egale de reușită.

„O știre falsă (n. red. referire la fenomenul fake news) nu e cu adevărat o știre falsă, ea apare cu intenția de a manipula. Despre o astfel de știre nu trebuie să vorbești pentru că o faci și mai populară.”

Printre recomandările de lectură s-au strecurat și sfaturi privind necesitatea cunoașterii istoriei unui popor pentru a susține opinii prin argumente solide. Pentru a începe o carieră în jurnalism e nevoie de practică, începând cu presa scrisă. „Vă încurajez să începeți să lucrați în presă încă din facultate”, a mai spus Moise Guran, cel care a cunoscut toate domeniile mass mediei, lucrând atât în presă scrisă, cât și în radio și televiziune. A moderat emisiuni, a fost jurnalist de investigații, însă a fost atras de economie, domeniu pe care îl urmărește și la momentul actual. În prezent, acesta moderează emisiunea România în direct la postul de radio Europa FM și se ocupă îndeaproape de aplicația Biziday, împărtășind idei și opinii și pe blogul său. Aplicația Biziday a cunoscut într-un interval de trei luni o creștere neașteptată, ajungându-se, la puțin timp de la lansare, la sute de mii de descărcări. În fiecare clipă, o mână de oameni lucrează pentru a îmbunătăți platforma și pentru a vira știri adevărate. Întrebat de ce știrile nu sunt însoțite de imagini, Moise Guran a menționat că și-a dorit ca aplicația să facă informația să conteze. A mai spus însă că acceptă, ca singure excepții, să posteze fotografii cu persoane dispărute sau infractori aflați în libertate, întocmai pentru a ajuta.

Timpul a trecut pe nesimțite, fiecare dorindu-și ca întâlnirea să se prelungească cu încă o întrebare, o poveste, un sfat. O întâlnire echitabilă, un schimb de experiențe și învățăminte pentru studenții dornici să afle cât mai multe despre viitorul lor și al țării pe care trebuie să o apere – cam așa s-ar descrie întâlnirea cu jurnalistul Moise Guran.

Întâlnirile ASJ au ca scop interacțiunea dintre studenți și oameni din presa națională. Demarat în anul 2007, evenimentul a adunat un număr însemnat de invitați printre care se numără Cristian Tudor Popescu, Liviu Iolu, Sanda Nicola, Robert Turcescu, Mihai Tatulici, Toader Păun, Dan Negru.

Text de Adina Elena Rotaru

Foto: Ionuț Teoderașcu

Mai multe fotografii aici și aici.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s