Dan Negru: „Sunteţi defavorizaţi, ca specialitate, pentru că nu aveţi profesori care să aibă contactul cu media, să ştie ce se întâmplă în radio, în televiziune”

Dan Negru a păşit prin Sala Paşilor Pierduţi spre Aula „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, pe data de 16 martie, după o încercare eşuată de a ajunge alături de studenţii ieşeni în luna ianuarie. Tema propusă spre dezbatere a fost „Televiziunea, între divertisment şi breaking news”.

Cald, glumeţ, nonşalant, Dan Negru a făcut o incursiune studenţilor în mass-media şi a oferit publicului nişte trucuri pe care nu le-ar fi putut afla de la profesorii teoreticieni.

„Sunteţi defavorizaţi, ca specialitate, pentru că nu aveţi profesori care să aibă contactul cu media, să ştie ce se întâmplă în radio, în televiziune. Mă bucur pentru iniţiativa vostră, pentru că înţâlniţi oameni care au de a face cu breasla asta”, a precizat omul de televiziune, menționând că în acestă breaslă există profesori, care nu se uită la televizor. Or, acest aspect nu este în regulă, pentru că specialiștii care lucrează în domeniu trebuie să fie la curent cu ce se întâmplă.

A povestit studenților că cea mai mare provocare din media în societatea actuală este fenomenul „the second screen”, care constă în faptul că persoanele nu se mai uită, eminamente, la un singur ecran, ci la cel puțin două. Or, în acest context, televiziunea încearcă să aducă publicul pe al doilea ecran. În momentul actual, netul e haotic, fiind necesare mai multe acțiuni, de deblocare a dispozitivului, de căutare, de accesare a informației, pe când televiziunea e ordonată, e simplă. „În cazul unor breaking news, ai luat telecomanda și ai un singur buton. Îl apeși și ești în timp real acolo, la locul faptei”, lămurește Dan Negru. Netul încă nu a reușit să scurtcircuiteze, tehnic vorbind, niște informații. Consumul de televiziune, în ultimii ani, a scăzut dramatic. Ne-a comunicat că televiziunea oferă ceea ce se vinde, de aceea nu e o rușine zona de monden, și că educația trebuie făcută de familie, de profesori, de preot. Nu-mi las copiii să fie educați de televizor”, a mărturisit.

Glumele sale au făcut deliciul publicului, iar informaţiile transmise au schimbat mentalitatea studenților. A povestit despre marketing, despre publicitate, despre studiile care duc la apariţia emisiunilor, menționând că piața media din Europa de Est nu este bine dezvoltată, copiind ceea ce apare la americani.

065

„Trebuie să ieșiți din clișee”

Am aflat că showbusiness-ul românesc trăiește din televiziune. Sunt cântăreți care nu ar mai fi la fel de populari, dacă nu ar apărea la TV.

Marile companii de televiziune comandă studii, pentru a vedea ce face publicul, din punct de vedere social. Prezentatorul ne-a povestit că, conform unui studiu, procentul populației care mănâncă acasă, a crescut, față de anii precedenți. Deși, aparent, acest studiu nu este relevant pentru televiziune, poate fi speculat. Cum?- prin apariția emisiunilor culinare, pentru că așa dictează piața. Emisiunile cu talente au apărut tot pe baza studiilor, pentru că americanii încercau să descopere ce talente aveau, în cadre informale, în familie. Ne-a făcut și o incursiune a termenilor tehnici, ne-a explicat care sunt indicii ce calculează audiența. „Share-ul semnifică totalitatea televiziunilor existente. Ratingul e mai important, pentru că arată câți oameni au disponibilitatea de a se uita la televizor în seara respectivă”, ne-a comunicat omul de divertisment.

Fără nicio reţinere, Dan Negru a transmis studenţilor de la Jurnalism că meseria pe care şi-au ales-o este una în care cu greu reuşeşti, dar, după spusele prezentatorului meseria de scenarist este foarte căutată în televiziunea din România. Mai mult decât atât, a zis că jurnaliștii, dacă sunt buni în munca pe care o fac, vor cunoaște culmile carierei, întrucât există și persoane nepregătite suficient. „Trebuie să ieşiţi din clişee. Vă place Mihaela Rădulescu, sau nu, este irelevant. Aveți ce învăța de la ea, pentru că e în zona media de peste 20 de ani”, a fost sfatul lui Dan Negru, pentru studenți. Ne-a menționat că un bun om de televiziune trebuie să empatizeze cu publicul din spatele ecranului, trebuie să îl țină pe jar, și tocmai de aceea, își dă jos sacoul la un moment dat, în cadrul emisiunilor, pentru ca publicul să nu schimbe frecvența, să mai rămână pe canal. Dan Negru, atunci când e o perioadă de platou, creează intriga, făcând publicul să se întrebe: „Ce va urma?”

La întâlnirea din cadrul proiectului cu același nume – Întâlnirile ASJ – am învățat lucruri noi, am memorat trucuri, am râs, am văzut cum Dan Negru renunță la sacou și am aflat răspunsuri la întrebările pe care le aveam. Dan Negru, invitat de ASJ, a adunat o sală plină cu oameni, care au stat cu sufletul la gură să-l cunoască. O altă surpriză plăcută a fost faptul că munca Asociației se aude și dincolo de Iași, căci am avut printre invitați o studentă care a venit de la Galați, special pentru această întâlnire. De asemenea, printre invitații din sală, s-a aflat și moderatorul unei emisiuni locale, care a felicitat organizația pentru inițiativă. La ora 18, evenimentul a luat sfârșit, urmând multe poze cu entertainerul.  Iar pentru un eveniment bine-organizat, echipa ASJ, împreună cu Dan Negru, a mers la un ceai, pentru a afla curiozități „din culise”.

Oameni mari ne urmăresc, urmează o altă întâlnire ASJ, stați cu ochii pe noi!

057.jpg

Text de Speranța Talabă

Foto: Dan Ignat

Aici puteți vedea imagini de la întâlnirea cu omul de televiziune.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s