Lectură „narcotică” fină cu scriitorul Cătălin Mihuleac

Într-o seară de sâmbătă, iubitorii de carte s-au adunat, pe 28 ianuarie, la ora 17:00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, în sala „B. P. Hașdeu” pentru a se delecta cu noua carte scrisă de Cătălin Mihuleac „Ultima țigară a lui Fondane”. Evenimentul „Holocaustul, masacrul care a umbrit Europa”, care face parte din proiectul „Întâlnirile ASJ”, a avut loc în contextul Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului și a fost moderat de jurnalistul Andrei Giurgia.

Cătălin Mihuleac ne-a onorat cu prezența sa pentru a doua oară, prima întâlnire a acestuia cu ASJ având loc în 2016 în cadrul proiectului „Scriitorul lunii”. Cartea „America de după pogrom”, primul roman al autorului ce a avut ca temă victimele holocaustului, evreii, a fost un succes răsunător. Cătălin Mihuleac a hotărât să continue documentarea asupra subiectului, astfel a apărut „Ultima țigară a lui Fondane”. Invitatul serii ne-a dezvăluit că urmează să scrie și cea de-a treia carte pe aceeași temă. De asemenea, autorul ne-a anunțat cu mândrie că best-sellerul „America de peste pogrom” va fi tradus în limba germană, pentru că a semnat contract cu prestigioasa editură „Zsolnay Verlag”,  apariţia fiind programată pentru primăvara anului viitor.

Autorul cărții, Cătălin Mihuleac, ne-a făcut o succintă prezentare a celor 13 nuvele pe care le are cartea „Ultima țigară a lui Fondane”, menționând că s-a văzut asaltat de o multitudine de subiecte, astfel alegând să creeze produsul final, „micro-romanele”. 13 la evrei este un număr norocos, scriitorul aducându-ne la cunoștință că „Bar Mitzvah”, perioada în care băiatul devine bărbat, are loc la împlinirea acestei vârste.

„În general, modul meu de a scrie îmi scapă de sub control. Sunt una din cele mai triste persoane pe care le știu, dar asta nu poate fi stăpânit. Maniera îmi este un pic comică, un pic tragică, dar acesta este marele meu atu.”

ASJ01_Cătălin Mihuleac

Scriitorul a refuzat două oferte de ecranizare pentru cartea „America de după pogrom”, dezvăluind că dintre regizorii români, scriitorul îi apreciază și și-ar dori să colaboreze pentru o viitoare ecranizarea a cărții cu Nae Caranfil sau Radu Mihăileanu. Dacă ar fi să aleagă dintre toți regizorii din lume, i-ar plăcea ca un maestru de talie internațională să realizeze filmografia pentru cărțile sale.

După introducere, a urmat un dialog în care cititorii l-au descusut pe autor printr-o serie de întrebări. Astfel, autorul a mărturisit că documentarea a constat în găsirea documentelor și transpunerea acestora.

„M-am documentat nu ca mâța-n calendar, dar nici cu ochiul ager al unui istoric”, s-a confesat scriitorul, în stilu-i specific cu care își surprinde publicul.

„Poporul evreiesc are niște caracteristici de bază. Una dintre aceste trăsături este înclinația sau respectul pe care îl au pentru bani. Talentul lor vine din modul în care știu să dezvolte economic o localitate. S-a spus că neamul românesc nu se poate dezvolta din cauza evreilor. Evreii nu mai sunt astăzi. Cât de dezvoltat e neamul românesc?”

Cătălin Mihuleac ne-a făcut și o incursiune istorică, menționând ca blugii au fost inventați de un evreu, Hollywood-ul, de la cap la coadă a fost inventat de evrei, Calvin Klein este evreu, Ralph Lauren este evreu, Yves Saint Laurent este evreu, marele regizor de film Spielberg (Schindler`s list) este evreu.

A fost o surpriză să aflăm neamul evreu abia anul trecut a revenit la populația de dinaintea Holocaustului, adică la 14 milione de persoane, 70 si ceva de ani fiind necesari ca neamul să se refacă.

Am discutat despre națiunea care a marcat omenirea, având influențe în toate domeniile, dar care a avut un destin atât de crunt. De ce, fiind atât de talentați, aceștia au trebuit, de-a lungul istoriei să convingă pe cineva să facă ceva sau să nu facă ceva, ergo să îi ajute sau să nu îi omoare? Neamul evreiesc are o putere fantastică de a se regenera, alungat fiind dintr-o parte în alta.

La finalul evenimentului a urmat o sesiune de autografe personalizate și fotografii cu membrii asociației. Publicul a devorat întâlnirea cu scriitorul, fiind o lecție de cultură generală, dar și de umanizare, motiv pentru care îi suntem recunoscători domnului Cătălin Mihuleac și așteptăm cu nerăbdare următoarea carte.

Text de Speranța Talabă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s