Anul 2016 m-a surprins cu diverse întâmplări pe care nu le aveam notate în lista mea cu obiective de atins. Și pentru că se tot întâmplau, mi-am zis că trebuie să le adaug ca „ținte” surpriză. Una dintre ele s-a întâmplat pe 20 decembrie 2016.
ASJ este singura asociației non-guvernamentală care a devenit partener în cadrul manifestărilor din orașul de pe șapte coline.
Secretarul de Stat, Daniel Șandru, coordonatorul Departamentului CENTENAR, a oferit drept răsplată pentru munca voluntarilor din ASJ, o vizită la Sediul Guvernului României.
Am pășit pentru prima dată în capitală și prima clădire pe care am vizitat-o a fost chiar Palatul Victoria. Mă simțeam norocoasă că mi s-a oferit șansa asta deosebită! Un ecou interior îmi spunea: te afli aici, în clădirea care apare aproape zilnic la televizor.
Îmi repetam în minte: clădirea asta o vezi de câteva ori pe săptămână la televizor și acum ești aici! M-au impresionat arhitectura și interiorul . A fost o onoare să pășesc pe holurile pe care miniștrii le parcurg zilnic. Am fost încântată de turul palatului care ni s-a oferit de către membrii departamentului CENTENAR. Am pășit în diverse săli și le menționez aici pe cele trei care m-au fascinat: „Transilvania”, „Muntenia” și „Moldova”. După tur, am participat , în sala „Muntenia”, la înmânarea distincțiilor, din partea Departamentului Centenar, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse de voluntarii ASJ. Dar înainte de acest lucru, prof. univ. dr. Șandru a aranjat cu succes o întâlnire între studenți și Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului. La final, au fost înmânate diplomele studenților-voluntari, iar doamna Irina Alexe, Chestor Principal și Liviu Iolu, au oferit câte o broșă cu stema României. În sala „Muntenia”, în care se țin ședințele de guvern, alături de bradul proaspăt decorat, mi-a rămas în minte tavanul din lemn cu zeci de exemplare din Steaua Nordului (ochi de geografă, ce să mai!).
Cu siguranță a fost una dintre experiențele cu un ecou grandios. Toate simțirile, emoțiile și gândurile pe care le-am experimentat în acea zi sunt pentru o viață.
Adresez mulțumiri Departamentului CENTENAR, domnului profesor Daniel Șandru, Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și colegilor din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași.
Text de Nicoleta Felea