Bogdan Suceavă a fost invitat luni, 21 noiembrie, de către Asociația Studenților Jurnaliști la cea de-a patra ediție a proiectului „Scriitorul lunii”. Întalnirea a avut loc în sala „B.P. Hașdeu” din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, iar discuția a avut ca temă centrală romanul „Noaptea când cineva a murit pentru tine”, apărut în 2010.
„Cred că matematica nu se îmbină armonios cu literatura”
Scriitorul a răspuns curiozităților cititorilor și a dezvăluit câteva impresii în legatură cu perioada comunistă, spunând că a fost o perioada dificilă și sângeroasă, scopul cărții fiind acela de a arăta tinerilor cum a fost revoluția.
Cartea are în centrul atenției ziua de 25 decembrie 1989, autorul mărturisind că la vremea aceea nu avea cunoștințe politice. El spune că acest roman este unul care l-a costat cel mai mult deoarece a pornit de la o întâmplare reală. „Genul ăsta de text nu te iartă”, a adăugat invitatul. Tot el spune că s-ar putea face un film după carte, dar nu este sigur câți ar fi interesați.
„Scriu din pasiune, dar sunt momente când șterg din obligație. Când scrii din furie, iese ceva prea lung. Am fost nevoit să șterg.”
Titlul cărții este ușor ambiguu și ascunde foarte bine subiectul, iar scriitorul mărturisește că nu l-ar schimba, deoarece în Romania este foarte greu să vinzi tragedie. De asemenea, autorul spune că a fost criticat și acuzat, căci a scris lucruri neadevărate despre armata română, dar tot acesta afirmă că a scris doar ceea ce a văzut, neavând nicio reținere în a publica cartea.
Întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă Ceaușescu nu ar fi murit, Bogdan Suceavă spune că „E complicat să spun dacă românii l-au meritat sau nu pe Ceaușescu. In ce altă parte a lumii se executa fără ordin? Din punct de vedere legal, a fost o crimă”.
În ceea ce privește relația sa cu americanii, spune că cei de acolo știu că el este și scriitor și că cei care au citit cartea au înțeles ceea ce a vrut să transmită.
„Lucrarea de matematică este ca o nuvelă, dar îți ia cam un an să o scrii. Scrii pentru că înnebunești dacă nu o faci”.
Mereu și-a făcut timp să scrie, considerând că pasiunea pentru scris este un dar. Totodată, afirmă că nu poate să își oprească mintea. „Dacă mă gândesc la un lucru, nu mi-l pot scoate din cap”.
Desemnat de către Asociația Studenților Jurnaliști ca fiind scriitorul lunii noiembrie, Bogdan Suceavă a primit o diplomă simbolică și a împărtășit cu cei prezenți un îndemn pe care și el l-a primit la rândul lui: „Nu contează ceea ce faci. Important este să fii creativ!”. Momentul a fost urmat de o serie de autografe.
Text de Bianca BARHAN
Mai multe fotografii găsiți aici.